Un llibre analitza l'obra artística de 24 creadores alacantines i les seues transformacions des del 1950

Presentació del llibre 'La construcción del sujeto robado', del catedrtic de sociologia de la cultura i de les arts de la Universitat d'Alacant (UA) Juan Antonio Roche.
UA
Publicado: martes, 27 junio 2023 11:55

   ALACANT, 27 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El catedrtic de sociologia de la cultura i de les arts de la Universitat d'Alacant (UA) Juan Antonio Roche ha dedicat la seua última publicació a l'art fet per dones a Alacant des del 1950 al 2020. Així, 'La construcción del sujeto robado' analitza l'obra artística de 24 creadores alacantines.

   En el llibre, Roche detalla com, a la Comunitat Valenciana en general i a Alacant en particular, les principals transformacions per les quals ha passat l'art fet per dones des del 1950, i que constitueixen la seua arrel principal, són la ruptura amb el formalisme, la modernització artística i la incorporació a l'informalisme, la incursió en nous materials i suports, la consideració del cos gojós i sufriente, i el multiculturalisme i la globalització, segons ha indicat la UA en un comunicat.

   Aquests cinc processos de canvi caracteritzen a les artistes de terres valencianes de la segona mitat del segle XX i de principis del XXI. "La reivindicació de les artistes que van guanyant pes al llarg del segle XX, especialment des de la seua segona mitat, és el resultat de la incorporació massiva de la dona al món laboral i, en particular, al camp artístic, i dels processos de canvis estructurals socioculturals experimentats des de la Revolució Industrial", ha assenyalat Roche.

   A partir de la dcada dels 70 del segle XX, les dones adopten una postura conscient tant en la producció artística com en el camp teric. En la base, es troben dos processos intellectuals parallels: l'expansió del moviment feminista i el desig d'expressar una nova manera de veure.

   Polín Laporta, María Chana, Came Jorques, Iluminada García Torres, Elena Jiménez, Ana Teresa Ortega, Juana Francés, Cristina de Middel, Olga Diego, Susana Gerrero, Rosell Meseguer, Isabel Rico, Rosana Antolí, Inma Femenía, María Dolores Mulá, Elena Aguilera, Dolores Balsalobre, Cristina Fernández, Silvia Sempere, Aurelia Masanet, Pilar Sala, Perceval Graells, Luisa Pastor i Mónica Jover són les 24 artistes seleccionades i referenciades en aquesta publicació.

   El llibre ha sigut presentat aquest dilluns a la Seu Ciutat d'Alacant, acompanyat per la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitria, Catalina Iliescu; el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; el director de la Institució Alfons El Magnnim de la Diputació de Valncia, Vicent Flor; i el director de Publicacions de la Universitat d'Alacant, Vicente Navarro.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià