Un llibre repassa la 'historieta' de més d'un segle de còmics valencians

VI Jornadas del Cómic de Valencia
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 29 mayo 2015 17:42

VALÈNCIA, 29 May. (EUROPA PRESS) -

Les IV Jornades del Còmic de València han arrencat este divendres amb la presentació de 'Un siglo de tebeos. Retrospectiva de la historieta a la Comunidad Valenciana', un llibre que repassa el treball de més d'un centenar d'autors valencians "d'ahir i de hui".

Les seues pàgines mostren un "retrat fidel" del sector des dels primers dibuixos de finals del segle XIX, recorden la seua etapa d'esplendor com una de les més potents indústries valencianes en què "els exemplars es venien per desenes de milers", i passen el moment actual, en què el tebeo ha passat a convertir-se en un producte "d'autor".

Així ho ha destacat este divendres Pedro Porcel, un dels coautors de l'exemplar, editat per La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu en col·laboració amb Associació Valenciana del Còmic (ASOVALCOM) i dissenyat per MacDiego i Pau Soriano. A la presentació del llibre han participat Ricardo Engra, de l'ASOCALCOM, i la directora general del Cultura, Marta Alonso.

L'obra, pensada arran d'una exposició-homenatge al tebeo valencià que s'ha produït en 2013 amb els fons propis de la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis, va més enllà del catàleg i radiografia el còmic valencià a través dels ulls dels seus protagonistes. Així repassa el treball de més d'un centenar d'autors i entrevista a 45 d'ells.

Entre els quals hi ha, han col·laborat creadors com Adrián Bago, Manuel Bartual, Jordi Bayarri, Mique Beltrán, Benet, Sergio Bleda, Boluda, Burguitos, Miguel Calatayud, Calo, Calpurnio, Cerdán, Sergio Córdoba, Cristian Durán i Miguel Ángel Giner Bou, ElFélix, Enkaru, José Fonollosa, Rafa Fonteriz, Manel Gimeno, María Herreros, Jesús Huguet, Lalo Kubala, Salvador Larroca, Sento, Marcet, Ramón Marcos, Micharmut, Ana Miralles, Ana Oncina, Álvaro Pons, Pedro Porcel, Miguel Quesada, Ismael Quintanilla, Vicente Ramos, Paco Roca, Arturo Rojas de la Cámara, Lydia Sánchez, Víctor Santos, César Sebastián, José Tomás, Daniel Torres, José Mª Varona "Ché", Max Vento, Paco Zarco o Zésar.

L'obra mostra també la riquesa en obra gràfica que atresora la Biblioteca Valenciana, institució que disposa de més de 30.000 dibuixos originals. En el seu major part, es tracta de làmines de l'editorial Maga (València, 1950-1986). També abraça originals i proves d'impremta del tebeo valencià dels anys 30, de dibuixants com Fernando Cabedo Torrents, Sansón o Alamara, donats el 2007 per Pepita i Amparo Añón. Entre els fons impresos no falten títols associats estretament a la historieta gràfica: 'Los Chicos', 'La Traca', 'El Guerrero del Antifaz', 'Pumby', 'Cairo' o 'Camacuc'.

Segons ha recordat Porcel, en els anys 40, 50 i 60 estos artistes eren "acostumats a vendre per desenes de milers els exemplars" però "les pressions censores, el no saber afrontar bé el canvi social i l'impacte de la TV, el tebeo valencià mor i desapareix" a partir de la dècada dels 70. I hui dia ha passat a ser "una cosa d'autor".

Tot i que s'ha confessat "pessimista" que puguen tornar els anys de vendes "a granel", ha subratllat que hi ha qualitat dels creadors valencians és "molt gran" però publicar com en aquell temps "no és fàcil ni a València ni a Espanya".

"DECEBUT DEL MERCAT"

En esta línia, el veterà dibuixant Sento Llobel, 'pare' del Gulliver de l'antic curs del riu Túria, que ha acudit a la presentació com a part del públic, ha recordat en ser preguntat pels mitjans que quan ell ha començat "no havia res", també érem ni-nis", ha fet broma. Ara, després d'haver passat per Cairo, Madriz, Bésame Mucho, La Víbora o El Jueves, "torne a la autopublicació", ha comentat. "Vaig començar ací i acabe ací".

És més, els seus companys de professió "estan darrere, en espera" de veure com li va en esta nova aventura d'"autogestió" en què dibuixa, produïx i edita ell mateix. Sento ha confessat estar "decebut del mercat, que no de les persones, sinó del mercat com institució". Segons la seua opinió, "és injust, però com pot ser-ho el del tomàquet" per la quantitat d'"intermediaris". Tot i que ha volgut deixar clar que "el dolent no és l'editor, sinó el conjunt d'intermediaris".

Per la seua banda, la directora general de Cultura ha intervingut a l'acte per a destacar el paper del còmic com "eina de foment de la lectura", així com la "riquesa del tebeo valencià d'ahir i de hui". Amb esta publicació, l'Administració "salda un deute pendent" amb els creadors de l'Escola Valenciana del tebeo, als qui ret homenatge, ha celebrat.

L'obra, dirigida a un públic generalista, es podrà trobar en totes les llibreries de la Generalitat Valenciana i biblioteques, i segons ha avançat Marta Alonso, s'està negociant amb una editorial valenciana d'abast nacional la seua publicació perquè puga ser distribuïda per tot Espanya.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià