L'OCU mostra el seu rebuig a la possible substitució del prospecte en paper dels medicaments per un codi 'QR'

Archivo - Arxiu - Home major mirant el prospecte d'un medicament.
KATARZYNABIALASIEWICZ/ ISTOCK - Archivo
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 12:06

   MADRID, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), juntament amb la resta de les associacions de consumidors del grup Euroconsumers a Itlia, Blgica i Portugal, ha mostrat el seu rebuig a la possible substitució del prospecte en paper dels medicaments per un codi 'QR'.

   El projecte de legislació farmacutica europea es troba en les últimes fases de discussió. Entre les iniciatives per a millorar l'accés dels pacients als frmacs, es contemplava la possibilitat de "reemplaar el prospecte en paper dels medicaments per informació del producte en versió electrnica".

   En alguns hospitals espanyols el canvi ja s'ha engegat de manera experimental amb alguns frmacs d'ús hospitalari. En aquest sentit, l'OCU ha assegurat que és favorable a l'ús d'un codi 'QR' que continga la informació del prospecte, per "en cap cas" al fet que substitusca el prospecte en paper.

   Es tracta d'una opinió compartida pel 78 per cent dels usuaris espanyols (i fins a un 83% dels majors de 63 anys), tal com apunta una recent enquesta realitzada per OCU entre juny i juliol d'enguany. A més, el treball ha evidenciat que el 80 per cent el llig en prendre el medicament per primera vegada; i fins a un 88 per cent quan ho pren per iniciativa prpia (automedicació).

   A més de les indicacions del principi actiu, solen consultar-se els possibles efectes no desitjats i les contraindicacions. De fet, si després de prendre un medicament es pateix algun tipus d'efecte secundari no greu, el 44 per cent torna a llegir el prospecte.

   "En definitiva, la informació del prospecte resulta vital per a la majoria de les persones abans de prendre un medicament. Si només poguera consultar-se en suport electrnic, suposaria l'exclusió al seu accés per a molts pacients", ha resolt l'OCU.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià