Mascletaes, castells, cavalcada del ninot i la Crida: així serà el primer cap de setmana de les Falles 2024

Archivo - Arxiu - Desenes de persones durant una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 29 febrero 2024 18:46

   VALÈNCIA, 29 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El primer cap de setmana de les 'setmanes grans' de les Falles d'aquest 2024 desplegarà un calendari d'activitats per tota la ciutat, amb espectacles pirotècnics diürns i nocturns, mascletaes a la plaça de l'Ajuntament, la cavalcada del ninot i la Macrodespertà, l'entrada de bandes de música i la Crida com a colofó en un superdiumenge d'actes festius. El món faller recupera així la normalitat després del dol oficial decretat en la ciutat la passada setmana per l'incendi de Campanar, que va obligar a posposar els actes previstos per al diumenge 25 de febrer.

   El calendari faller oficial arrancarà aquest divendres 1 de març a les 14.00 hores amb la primera mascletà de les Falles del 2024 a la plaça de l'Ajuntament de València, com és tradicional i com arreplega el calendari oficial d'aquestes festes. El tret recordarà i homenatjarà als deu morts en l'incendi que la passada setmana va arrasar dos blocs de cases en el barri de Campanar amb un minut de silenci abans de començar.

   En finalitzar la mascletà, sobre les 14.30 hores, el Saló de Cristall de l'Ajuntament acollirà la presentació del llibre del Patrimoni, en un acte que comptarà amb la participació de les falleres majors i les seues corts d'honor.

   A la nit, a les 23.59 hores, es dispararà en la plaça de l'Ajuntament un espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotecnia Zaragozana, que estava previst al principi per al diumenge 3 de març a les 20.00 hores.

   La jornada del dissabte 2 de març arrancarà a les 10.30 hores amb la visita que la fallera major infantil de València, Marina García, i la seua cort d'honor realitzen al parc del cos de Bombers de l'Ajuntament de València a l'avinguda de la Plata. A continuació, abans de la mascletà, a les 13.00 hores, al Saló de Cristall de l'Ajuntament tindrà lloc la tradicional recepció a les cases regionals.

   A la vesprada, a partir de les 17.30 hores, se celebrarà la cavalcada del ninot pels carrers del centre de València. En la desfilada participaran set comissions: Quart-Palomar, Santa Maria Micaela-Martí L'Humà, Blas Gàmez-Àngel Villena, Arxiduc Carles-Xiva, Doctor Gil i Morte-Doctor Vila Barberà, Humanista Mariner-Manuel Simó i Albacete-Marvà.

   La cavalcada finalitzarà amb l'arribada de la primera peça de la falla municipal, 'Dues colomes, una branca', obra de Pere Baenas i Escif, a la plaça de l'Ajuntament. En concret, el primer ninot que trepitjarà la ciutat serà un gran ànec groc. Ja a la nit, a les 23.59 hores, Pirotècnia Zarzoso dispararà un espectacle pirotècnic, també a la plaça de l'Ajuntament.

'SUPERDIUMENGE' FALLER

   El diumenge serà una jornada completa que arrancarà a primera hora del matí amb la 'Macrodespertà' pels carrers del centre de la ciutat, continuarà al migdia amb l'entrada de bandes de música i una mascletà a la plaça de l'Ajuntament i tindrà com a plat fort a última hora de la vesprada la Crida a les Torres de Serrans, l'acte que anunciarà l'inici de les festes.

   La jornada arrancarà a les 06.30 hores amb la pregària a Santa Bàrbara, patrona de la pirotècnia, a l'església de Sant Joan de l'Hospital. A la mateixa hora, al Parterre, començarà el repartiment dels 'tro de bac' per als participants a la Macrodespertà.

   A les 07.15 hores donarà inici la despertà infantil, des de la cantonada de la plaça de la Reina amb el carrer de la Pau, fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament. Uns 1.500 xiquetes i xiquets participaran llançant les seues bombetes. Uns minuts més tard, a les 07.30 hores, s'iniciarà la Macrodespertà', que recorrerà el carrer de la Pau i Sant Vicent fins a la plaça de l'Ajuntament.

   Per a aquest esdeveniment, que organitza la JCF en col·laboració amb la comissió Mossen Sorell-Corona i que compleix enguany la seua 20º edició, s'utilitzaran 225.000 unitats de 'tro de bac', distribuïts en 4.500 caixes, cadascuna de les quals disposarà de 50 d'aquests petards per a cadascun dels participants.

   La JCF ha limitat enguany a quatre persones per comissió el nombre de participants, una menys que en l'edició anterior. Totes elles hauran de tenir en vigor el certificat CRE o RGCRE en la modalitat de despertà i ser majors de 18 anys.

   En finalitzar la Macrodespertà, Pirotècnia Valenciana dispararà una mascletà a la plaça de l'Ajuntament, sobre les 08.00 hores, i, seguidament, la JCF oferirà un esmorzar popular als participants per a "reposar forces".

ENTRADA DE BANDES I MASCLETÀ

   A partir de les 12.00 hores, la plaça de l'Ajuntament acollirà la 20º edició de l'entrada de bandes de música, acte que es realitza des del 2004. En aquesta ocasió participaran prop d'una vintena d'agrupacions musicals, que desfilaran per un recorregut que s'iniciarà a la plaça de la Verge i que discorrerà pels carrers del Micalet, la plaça de la Reina, el carrer Sant Vicent, la Sang i la plaça de l'Ajuntament.

   En arribar cada banda a la tribuna, l'estendard i el president del conjunt musical s'acostaran perquè les falleres majors de València els imposen el corbatín com a record de la seua participació. Finalment, totes elles interpretaran, a l'uníson, el pasdoble 'El Faller'. En finalitzar l'entrada de bandes, a les 14.00 hores, es dispararà una mascletà, la tercera del cicle faller, a càrrec de Gironina.

A LA VESPRADA, LA CRIDA

   A la vesprada, l'epicentre faller se situarà a les Torres de Serrans, que acolliran, amb una setmana de retard, l'acte de la Crida, amb el qual es donarà el tret a les festes josefinas d'enguany amb la trucada de les falleres majors de València a la participació en les celebracions.

   L'acte, que no és la primera vegada en què se celebra en el mes de març --ja va ocórrer el 2020--, tindrà en aquesta ocasió "un gest d'afecte" per als morts i les persones que han perdut el seu habitatge en l'incendi de Campanar. Concretament, segons va avançar fa uns dies l'alcaldessa de València, Mª José Catalá, comptarà amb "elements d'al·lusió, de respecte i d'afecte a les víctimes".

   Com a novetat, enguany s'ampliarà l'escenari principal en què les falleres majors de València anunciaran l'inici dels festejos, s'augmentarà la sonorització de les zones més allunyades i es col·locaran més pantalles perquè el públic puga seguir "molt millor" el desenvolupament de l'acte.

   L'acte s'iniciarà sobre les 19.35 hores amb un espectacle previ, mentre que la part protocol·lària començarà a les 20.00 hores. Serà l'alcaldessa de València qui inicie la Crida amb unes paraules i el lliurament de les claus de la ciutat a les màximes representants de la festa, que agafaran el testimoni i es dirigiran a tothom faller per a convidar a viure les Falles 2024. L'espectacle de focs artificials posterior serà a càrrec de Pirotècnia Peñarroja.

   La Crida tindrà enguany controls d'accés per a evitar el consum d'alcohol i, amb això, tractar d'impedir que l'acte es puga convertir en un "macrobotelló". També estarà prohibit l'accés amb material pirotècnic. El dispositiu policial serà "similar" al de la celebració de la Nit de cap d'any a la plaça de l'Ajuntament. Amb tot, l'Ajuntament de València espera "una millora" de l'acte, tant en el seu "funcionament general" com del "moment particular" dels discursos de les falleres majors.

   En finalitzar l'acte, les falleres majors de València i les seues corts d'honor es dirigiran a la Basílica de la Verge, on lliuraran els seus rams en una ofrena a la patrona de la ciutat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià