Massó rep la memòria de l'AVL "com no podia ser d'una altra manera", però insisteix que Vox intentarà canviar la llei

La presidenta de les Corts de València, Llanos Massó (e), rep la Memòria de l'Agència Valenciana de la Llengua 2022, per part de la presidenta de l'Acadèmia de la Llengua Valenciana (AVL), Verónica Cantó (d).
Rober Solsona - Europa Press
Actualizado: martes, 20 febrero 2024 16:14

   L'Acadèmia reivindica la seua autoritat lingüística i subratlla que "no hi ha cap qüestionament possible"

   VALÈNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La presidenta de Les Corts, Llanos Massó, ha rebut la memòria anual de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), encara que ha remarcat que ho fa "com no podia ser d'una altra manera" per a respectar l'Estatut perquè ha insistit que el seu partit (Vox) intentarà "donar-li al valencià la legislació que es mereix".

"A dia d'avui, l'Acadèmia està reconeguda en l'Estatut d'Autonomia, però es poden donar petits passos per a acostar-nos al valencià que es parla a València, com la convalidació dels títols de Lo Rat Penat o la RACV (Real Acadèmia de Cultura Valenciana) que demanarà Vox", ha exposat després de rebre la memòria per part de la presidenta de l'AVL, Verònica Cantó.

Massó ha posat l'accent que la Presidència de Les Corts "va a complir la legalitat vigent" de la llengua i ha posat com a exemple els missatges en valencià en els canals oficials, encara que ha reconegut que "una altra cosa" són els seus comptes personals en xarxes socials.

Preguntada per l'ús del valencià des del grup de Vox, ha sostingut que els seus diputats "sí parlen en valencià" i que "el síndic (José Mª Llanos) és capaç de parlar en valencià". "Jo sóc d'Albacete i crec que fins i tot seria capaç d'expressar-me en valencià, però m'expresse millor en castellà", ha afegit.

A més, qüestionada per si és sap d'alguna universitat que avale l'autoritat lingüística de Lo Rat Penat o la RACV, Massó ha reconegut que "no podria", però ha remarcat que coneix "quantitat d'estudis i persones que defensen que la unitat de la llengua no existeix": "He llegit a moltíssims filòlegs que no pensen el mateix (que l'AVL)".

"NO ENS SENTIM DESAUTORITZATS"

Per la seua banda, la presidenta de l'AVL ha lliurat la memòria del 2022 "amb la concòrdia i el tarannà institucional que sempre ha caracteritzat a l'Acadèmia", com ha garantit que farà pròximament amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón (PPCV).

Respecte a si se senten desautoritzats, davant els posicionaments dels últims mesos de diputats de Vox o del conseller d'Educació, el 'popular', José Antonio Rovira, ha recalcat: "De cap manera, l'única autoritat lingüística a la Comunitat Valenciana és l'Acadèmia".

"La legitimitat ens la dóna el propi Estatut d'Autonomia, el mateix 'president' de la Generalitat va dir que no hi havia cap qüestionament de l'autoritat lingüística de l'Acadèmia i en aqueixes estem", ha resolt, i ha destacat la importància que Les Corts coneguen el treball de l'AVL durant tot un any "a favor de la nostra llengua, que és la pròpia".

Cantó ha recordat que l'Acadèmia va ser creada "per a traure la llengua del debat partidista i polític" perquè "és propietat de tots els valencians". "No hi ha cap qüestionament possible", ha insistit, per a advertir que el "problema" actual està en l'ús del valencià i no en la seua normativització.

CRITERIS LINGÜÍSTICS DE L'ADMINISTRACIÓ

D'altra banda, respecte a la proposta de nous criteris lingüístics de l'administració que li va lliurar fa uns mesos la Conselleria d'Educació, ha explicat que l'AVL va demanar que es corregira per a establir que anaren els de el Consell i no dels de la Generalitat: "L'Acadèmia forma part de la Generalitat i els criteris no poden afectar a l'autoritat lingüística".

En aquests criteris, Educació proposa la recuperació de les formes curtes dels demostratius --'este' o 'esta' a més d''aquest' o 'aquesta'-- i l'ús de l'article neutre 'lo' en el registre col·loquial. Des del departament de Campanar van explicar que "no deixa de ser un llibre d'estil de la Generalitat", a més de garantir que es podran seguir utilitzant totes les fórmules que accepte la normativa.

VOX I OPOSICIÓ

Posteriorment, Vox ha emès un comunicat en el qual assegura que respecta "la legislació vigent" i que, en la mesura de les seues "possibilitats", intentarà modificar les normes de l'AVL en considerar que "no són bones per als valencians", raó per la qual esgrimeix que els seus diputats no han assistit al lliurament de la memòria.

També nega "la "unitat lingüística del català amb el valencià", diu que "lluitarà amb fermesa per a la convalidació dels títols" i rebutja els convenis entre l'Acadèmia, l'Institut d'Estudis Balears i l'Institut d'Estudis Catalans.

Entre l'oposició, la representant de Compromís a la Mesa de les Corts, Mª Josep Amigó, garanteix que continuaran recolzant a l'AVL, mentre acusa a PP i Vox de "denigrar contínuament" els seus criteris. "Estarem plantant cara als negacionistas lingüístics", assevera en declaracions remeses als mitjans.

Com a portaveu socialista de Cultura a Les Corts, Jose Chulvi critica el "menyspreu" de la presidenta de les Corts a l'AVL i insta a Mazón a "prendre mesures avui mateix". "Si no ho fa, serà còmplice d'un atac a l'Estatut de'Autonomia", adverteix, per a exigir "respecte per a l'autoritat acadèmica que porta 20 anys treballant per la pau social i la dignificació del valencià"

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià