Actualizado 17/05/2021 18:58 CET

MSF denuncia "l'injustificable" atac d'Israel sobre la seua clínica de Gaza que va matar a més de 40 persones

Un xiquet palestí assegut sobre les runes d'uns edificis afonats pels atacs aeris de les forces israelianes.
Mohammed Talatene/dpa

    MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

   Mèdics Sense Fronteres (MSF) ha denunciat aquest dilluns els "injustificables i intolerables" atacs d'Israel sobre una de les seues clíniques a Gaza aquest cap de setmana que van provocar la mort de 42 persones, entre elles deu menors d'edat.

   "Tot el que ha passat aquesta setmana és terrible. És molt dur veure com el número de víctimes civils segueix en augment dia rere dia. Quan ahir al matí em vaig acostar a la zona i vaig poder veure de primera mà els danys que s'havien produït en l'àrea on està la nostra clínica em vaig quedar sense paraules", ha lamentat el coordinador mèdic adjunt de MSF a Gaza, el doctor Mohamed Abú Mughaiseeb.

   La nit del dissabte les forces israelianes van llançar diversos atacs aeris sobre la Franja de Gaza. MFS ha informat que un dels edificis afectats per aquesta ofensiva és una de les clíniques que té en la ciutat.

   "No hi havia res que no estiguera danyat. La nostra clínica, en la qual cada any atenem a més de 1.000 xiquets amb cremades i traumatismes, havia perdut una de les seues parets i tot estava ple de runes", ha explicat Mughaiseeb.

   "L'edifici està ara tancat, no solament pels danys en la seua estructura, sinó també perquè la carretera d'accés a la clínica ha sigut destruïda i perquè la zona encara no és segura", ha afegit.

   MSF ha criticat que els atacs aeris israelians han danyat moltes infraestructures, com a carreteres i camins d'accés que condueixen als hospitals. Per açò, l'ONG ha alertat que molts ferits que presenten lesions potencialment mortals tenen enormes dificultats per a accedir als servicis mèdics d'urgència.

   "El personal sanitari tem per la seua seguretat durant els seus viatges al treball. De fet, entre les 42 persones que van morir en els atacs aeris prop de la nostra clínica, hi havia dos metges", ha explicat MSF.

SENSE AJUDA HUMANITÀRIA I SENSE SUBMINISTRAMENTS

   Segons el Ministeri de Salut de Palestina, des que van començar els atacs de les forces israelianes sobre Gaza, més de 200 persones han morts, entre elles 59 menors d'edat, mentre que en l'altre bàndol són deu les víctimes mortals, inclosos dos xiquets.

   "Els horrendos atacs contra civils i infraestructures civils que estem presenciant a Gaza són injustificables i intolerables", ha dit el coordinador general de MSF en els Territoris Palestins Ocupats, Ely Sok.

   "La situació és crítica. El nombre de persones ferides i desplaçades està augmentant i el personal humanitari de reforç i els subministraments mèdics segueixen sense poder entrar a Gaza", denúncia Sok, qui ha avisat que s'estan acabant els subministraments de sang per a les transfusions.

   MSF ha informat que el seu personal està treballant amb el personal mèdic de l'hospital Al Awda, en l'àrea de Jabalia, que rep una mesura de 40 a 45 pacients "amb ferides profundes i cremades greus tots els dies". Al seu torn, la inseguretat en tota la zona impedeix a l'ONG mantindre operatius algunes de les seues instal·lacions i programes.

   L'ONG ha denunciat que mentre Israel continua amb els bombardejos sobre Gaza, més de 38.000 palestins ja han hagut de fugir de les seues llars per seguretat i almenys 2.500 persones s'han quedat sense casa, inclosos membres del seu personal.

   "Israel ha de detindre aquests atacs en el cor de Gaza, ja hem vist una vegada i una altra que estan matant civils, en un lloc tan densament poblat no és possible limitar els efectes del bombardeig", ha demandat Sok, qui ha exigit també de manera urgent, "l'accés segur a la Franja tant per al personal humanitari com per als subministraments de primera necessitat i material mèdic".

Contador
colaboracio