Plataforma per la Llengua portarà la defensa del pacient multat després de parlar en valencià a un metge

Archivo - Arxiu - Un metge i un pacient en una imatge d'arxiu
ISTOCK - Archivo
Publicado: martes, 18 octubre 2022 18:55

   VALNCIA, 18 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Plataforma per la Llengua s'encarregar de la defensa jurídica del pacient que va ser sancionat per pertorbació de l'ordre públic després que un metge d'un centre de salut d'Alfafar (Valncia) li denunciara per dirigir-se a ell en valenci. Portar el cas mitjanant la via de reclamació administrativa en contra de l'aplicació de la Llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a 'llei mordassa'.

   A més, l'ONG del valenci demanar a la Conselleria de Sanitat que investigue l'actuació d'aquest facultatiu i que informe al personal sanitari del centre sobre el deure legal de garantir l'expressió en valenci de la ciutadania.

   Amics i familiars han convocat aquest diumenge 23 a les 12 hores una concentració de suport a l'afectat a la porta de l'ambulatori on van ocrrer els fets, informa l'organització.

   El passat 14 de juny, un metge del centre d'Alfafar es va negar al fet que aquest veí de Benetússer (Valncia) poguera expressar-se en valenci i el va denunciar per alterar l'ordre. Després va ser ats per un altre facultatiu. D'acord a la versió del pacient, quatre mesos després ha rebut la sanció, que oscilla entre 601 i 3.000 euros.

   Aquest passat dilluns, Delegació de Govern va garantir que analitzar les allegacions que presente el pacient, a més de remarcar que la multa la va imposar la Policia Local d'Alfafar per pertorbació de l'ordre públic i que, "per descomptat, qui la va fer haur de fer un informe" sobre aquest tema.

   Segons Plataforma per la Llengua, l'afectat ha rebut mesos després una proposta de sanció firmada per la secretria general de la Delegació del Govern, M Andrés Benlloch, en la qual els fets es consideren constitutius d'una infracció greu en la 'llei mordassa'.

   En canvi, l'ONG defn que tota actuació que supose una discriminació per raó de llengua es pot considerar com a falta molt greu d'acord a la normativa sanitria. "Aquesta situació de censura contra l'ús del valenci contradiu el seu ús normal i oficial", denúncia, i recorda que va en contra tant de l'Estatut d'Autonomia com de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valenci.

MÍNGUEZ, "CONTRA LA NORMALITZACIÓ DEL VALENCI"

   Quant a la justificació que va realitzar el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, que l'assistncia es va complir perqu "es va buscar a un metge que parlava valenci", la plataforma sosté que "est d'acord amb el seu posicionament polític contra la normalització del valenci en l'administració pública". Recorda així que recentment va afirmar que "el valenci no ha de ser un requisit sanitari excloent", la qual cosa al seu juí va en contra de la Llei de Funció Pública.

   "En un perfecte castell, va dir que desconeixia l'actitud del metge per, en tot cas, la va justificar dient que 'és altament probable que eixe metge portara poc temps en el territori i no tinguera la capacitat d'entendre la llengua'. En tot cas, va dir que la Conselleria analitzar el cas", assegura l'ONG.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià