Cuerpo diu que la valoració del Govern de l'operació BBVA-Sabadell anirà "més enllà" de la de CNMV i CNMC

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo
A. Pérez Meca - Europa Press
Publicado: viernes, 17 mayo 2024 11:55

   Assegura que Economia podria vetar la fusió entre ambdues entitats, però no l'adquisión d'accions

   MADRID, 17 May. (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha assegurat aquest divendres que, a l'hora de valorar l'OPA hostil llançada per BBVA sobre el Banc Sabadell, el Govern anirà "més enllà" de la valoració que facen la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC) i la de Mercats i Competència (CNMC).

   Cuerpo, en declaracions a Onda Cero arreplegades per Europa Press, ha explicat que, després de l'anunci de l'OPA hostil de BBVA sobre Sabadell, els següents passos li corresponen a les institucions que han de decidir primer si s'autoritza o no l'operació i en quines condicions: la CNMV i la CNMC.

   "Independentment de les condicions en les quals s'arribe a aquest absorció, diríem, a aquest compra de Sabadell per part de BBVA, el govern ha de fer una valoració més enllà de la valoració que fa cadascuna d'aquestes institucions per separat, cadascun en matèria de les seues competències", ha explicat.

   "Posteriorment, BBVA entraria, si és que tots aquests passos es donen, a realitzar la compra, a adquirir de manera majoritària aquest 50,01% de Sabadell, i a partir d'ací, en el moment en el qual vagen cap a la fusió entre les dues entitats, la decisió per a l'autorització li correspon al Govern, en concret al Ministeri d'Economia", ha assenyalat Cuerpo.

   Així, a més d'arreplegar tota la informació procedent de les anàlisis de CNMV i CNMC, el Govern valorarà "la resta de dimensions" sobre les quals impacta l'operació, com és la inclusió financera o l'impacte econòmic "particularment rellevant" en algunes regions, doncs l'activitat del Sabadell està especialment concentrada a Catalunya i part de la Comunitat Valenciana.

   "El Govern té una visió més àmplia i en el marc d'aquest visió més àmplia és en el qual hem avançat ja en el nostre diagnòstic. Jo ja vaig avançar que el resultat de la valoració era un rebuig a l'operació per part del Govern", ha assenyalat el ministre.

   Cuerpo ha insistit que a l'Executiu li correspon autoritzar o denegar la fusió, podent donar-se el cas que aquesta es vetara, però no l'adquisició d'accions del Sabadell per part del BBVA, que seguirien operant com dos bancs diferents. És a dir, que el Govern no podria vetar que BBVA es fera amb més de la meitat de l'entitat catalana, però sí que absorbira al Sabadell.

   El ministre ha subratllat que, per al Govern, el fonamental, és mantenir la competència efectiva en el mercat, al mateix temps que ha defensat que el diagnòstic de l'operació dins de l'Executiu és compartit.

   Preguntat per si el Govern aprovaria la fusió si BBVA oferira alguna mesura de "mitigació", com la de tenir sucursals en zones amb població envellida, Cos no ha volgut entrar a "anticipar cap derivada en l'arbre de decisions" i ha reiterat que la seua posició és "molt clara": el seu rebuig a l'operació per la "excessiva concentració" bancària.

   "Torne a recordar quin és la nostra preocupació essencial i que no podem ni devem anticipar cap tipus de petició o de resultat de cap anàlisi. La nostra preocupació davant de la possible reducció de la competència, que portaria a efectes lesius, rebutgem aquest operació pel que pot suposar en aquest termes", ha insistit.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià