Protecció de Dades arxiva la denúncia contra Oltra en veure que no va revelar dades de menors de Sogorb en les Corts

Oltra en el ple de les Corts
TWITTER COMPROMÍS
Publicado 19/10/2017 18:05:14CET

VALÈNCIA, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha arxivat la denúncia contra la vicepresidenta del Govern i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en veure que no va revelar dades de menors de Sogorb (Castelló) en les Corts Valencianes.

Així consta en la resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press. Esta causa es refereix a la compareixença que va fer Oltra en la cambra valenciana al maig, en la qual va acusar la direcció del centre de Sogorb de no haver denunciat un suposat cas d'abusos sexuals per part d'un educador cap a una menor, un fet investigat per un jutjat des de setembre de 2006.

En la seua intervenció, va suggerir que l'educador va ser "company" en l'ajuntament de Sogorb de l'actual president del PP en la província de Castelló, Miguel Barrachina, i va explicar que va ser una professora de l'Escola de Persones Adultes (EPA) la que el 25 de febrer de 2016 va comunicar a la Direcció territorial el possible cas d'abusos sexuals en el centre, gestionat per les germanes Terciarias Capuchinas.

Després de la compareixença d'Oltra en les Corts, Protecció de Dades va rebre una denúncia en la qual se li acusava d'haver difós un informe que permetia identificar als menors residents en centres de menors, gestionats per la pròpia conselleria, implicats en presumptes casos d'assetjament sexual i maltractaments.

L'Agència va iniciar una investigació i va requerir este informe. Va verificar aleshores que les dades identificatives --nom i cognoms-- dels menors es trobaven ratllats, així com els cognoms dels educadors. Únicament apareixia el nom de pila de l'educador 'Francisco' i el nom i cognoms de la directora.

Així mateix, va realitzar una cerca en internet de la intervenció d'Oltra en les Corts i, després d'observar-la, indica que en un moment determinat la vicepresidenta va citar 'Pedro' i va dir a continuació que tots els noms que anaven a eixir de menors òbviament anaven a ser inventats.

Sol·licitada també informació sobre este tema a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat, els seus representants van confirmar que els noms dels menors eren ficticis, com la pròpia Oltra va explicar en la intervenció. Van assenyalar que els noms de pila de les persones adultes que se citaven sí eren reals, sent el nom de pila l'única dada que es va aportar, "sense cap altre element significatiu". També van informar que no havien rebut cap queixa ni dels menors ni dels seus representants legals, ni dels adults.

Amb tot, de la documentació aportada pel denunciant i l'obtinguda per la Inspecció de Dades es comprova que la informació facilitada per Oltra es referia a menors les dades de les quals s'havien fet anónims, per la qual cosa la seua comunicació no va vulnerar la llei, manté Protecció de Dades. Per este motiu, arxiva la investigació.

Fonts de Vicepresidència han indicat, després de conéixer la resolució, que "mentre la vicepresidenta va protegir l'interés superior del menor en la seua gestió i en la seua intervenció en les Corts, perquè són un col·lectiu vulnerable, el PP els ha intentat utilitzar en el seu benefici partidista". "Esta especial protecció dels xiquets ha sigut ara avalada per l'Agència de Protecció de Dades amb l'arxiu de les diligències", han postil·lat.

colaboracio