PSPV guanya a la Diputació una votació en favor del plurilingüisme amb el suport de Compromís i Ens Uneix

Archivo - Arxiu - Imatge d'arxiu del grup socialista a la Diputació de Valencia.
PSPV - Archivo
Publicado: martes, 20 febrero 2024 18:41

   El PP, majoritari en l'executiu provincial, rebutja al costat de Vox la iniciativa, que prospera en recolzar-la el seu soci de govern

   VALÈNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El PSPV-PSOE, en l'oposició de la Diputació de Valencia al costat de Compromís i Vox, ha guanyat aquest dimarts una votació en el ple d'aquesta institució en dividir-se el vot de l'equip de govern que formen PP i Ens Uneix i explicar una de les seues iniciatives, una moció en defensa del plurilingüisme en les aules, amb majoria de suports.

    En concret, la proposta socialista, presentada a partir del projecte de reforma de la Llei de Plurilingüisme anunciat per la Conselleria d'Educació, ha comptat amb el sí del PSPV-PSOE, Compromís i Ens Uneix i amb el rebuig de PP i Vox.

    El grup socialista ha precisat que així s'ha produït "la primera derrota del PP" en l'actual mandat, al mateix temps que ha ressaltat que aquesta jornada hagen prosperat les tres mocions que ha presentat a la sessió plenària ordinària de febrer.

    A més de la impulsada per a defensar la vigent llei de plurilingüisme i rebutjar la reforma que planeja l'actual Consell, han tirat endavant una moció del PSPV-PSOE per a la recuperació de la figura de l'exvicepresidente de la institució provincial Isidre Escandell Úbeda, afusellat pel franquisme el 1940, i una altra de suport al 8M, Dia Internacional de la Dona, que s'ha fusionat amb la iniciativa recolzada sobre aquest tema pel govern, socialistes i Compromis.

    Durant el ple, el president de la corporació provincial, Vicent Mompó, ha hagut d'usar en diverses ocasions el seu vot de qualitat per a trencar l'empat que s'ha produït en algunes votacions.

    Per a defensar la Llei de Plurilingüisme en les aules valencianes davant el projecte de reforma anunciat per la Conselleria d'Educació, la diputada del PSPV-PSOE Empar Folgado ha assegurat que aquest és "una aposta de futur i de sentit comú", al mateix temps que ha demanat "respecte" a la pluralitat lingüística.

RODALIES EN FALLES

   D'altra banda, en el ple de la Diputació s'ha aprovat aquest dimarts sol·licitar al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible que s'habilite un servei de trens de rodalies "ajustat a les necessitats de la població de la província" de València "entre el 15 i el 10 de març coincidint amb la celebració de les Falles" en la capital valenciana i en altres localitats.

    Aquesta iniciativa, presentada pel PP, ha ressaltat "la conveniència d'instaurar trens especials amb horari nocturn, entre les 23.30 hores i les 4.00 hores com a mínim, i amb una freqüència de 30 minuts per línia".

   La diputada 'popular' i alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha indicat que la proposta del seu grup cerca "facilitar la connexió amb la ciutat de València a les zones que queden fora de l'àrea metropolitana" perquè suposa "possibilitar que la ciutadania de la província puga gaudir d'unes festes que no solament mobilitzen a persones sinó que formen part de la cultura i el sentir com a valencians".

   En la votació d'aquesta moció el president ha usat el seu vot de qualitat per a desfer l'empat que s'ha produït en plantejar la incorporació d'una esmena de l'oposició i en abstenir-se Ens Uneix.

    Així, hi ha hagut 15 vots en contra de l'esmena per part de PP i Vox i 15 a favor des de PSPV i Compromís. Finalment, amb el vot de qualitat de Mompó s'ha trencat aqueix equilibri i l'esmena no ha prosperat.

    Finalment, la moció presentat pel Partit Popular ha tirat endavant amb el respatler d'aquesta formació, d'Ens Uneix i de Vox.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià