Quatre membres de l'executiva de Sumar dirigiran el partit de forma interina després de la dimissió de Yolanda Díaz

Archivo - Arxiu - (E-D) La secretària de Grups Sectorials i membre de la llista de Sumar a les eleccions europees, Paula Moreno, la secretària de Comunicació de Sumar, Elizabeth Duval, la secretària d'Organització de Sumar, Lara Hernández, la vicepresiden
Fernando Sánchez - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 13 junio 2024 18:39

   Es tracten d'Elizabeth Duval, Lara Hernández, Rosa Martínez i Txema Guijarro. En la pròxima assemblea es nomenarà al nou coordinador

   MADRID, 13 Jun. (EUROPA PRESS) -

   L'Executiva de Sumar proposarà un lideratge col·legiat i transitori després de la dimissió de Yolanda Díaz com a coordinadora general compost per quatre persones: la secretària d'Organització, Lara Hernández, la seua homòloga en Comunicació, Elizabeth Duval, la secretària d'Estat de Drets Socials Rosa Martínez i el secretari general del grup parlamentari, Txema Guijarro.

   Així s'ha elevat durant la reunió d'esta vesprada del Grup Coordinador, el màxim òrgan directiu compost per 80 membres, que previsiblement validarà la proposta, segons han informat fonts de Sumar.

   El grup assumirà de manera temporal les labors que venia exercint Díaz a nivell orgànic dins de la formació i tots ells procedixen de l'executiva confeccionada en el seu moment per la ministra de Treball.

EL NOU COORDINADOR ES TRIARÀ EN LA PRÒXIMA ASSEMBLEA

   Un altre punt destacat del pla de treball per al rearmament, segons indiquen les fonts i ha avançat 'eldiario.es', és que la segona assemblea de Sumar, que en principi estava fixada per a tardor d'enguany, siga el moment de procedir a un relleu definitiu i triar al nou coordinador federal.

   A més, es pauta la creació d'un grup de treball per a elevar les propostes de Sumar per als nous Pressupostos Generals de l'Estat per al 2025, en col·laboració amb totes els socis de la confluència d'esquerres.

   Així, es confirma que la direcció de Sumar opta per crear una mena de gestora per a cobrir el lloc que deixa vacant Díaz fins a la seua pròxima cita congressual, en comptes d'afrontar un relleu ràpid en el màxim lloc executiu de Sumar.

   El portaveu i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha manifestat abans de la trobada del Grup Coordinador que hui garantixen l'"estabilitat" organitzativa de la formació i que obrien un procés de reflexió "tranquil" i "serè" per a rearmar-se després del mal resultat del 9J. Un objectiu, ha ressaltat, que suposa una responsabilitat "compartida" per inscrits i les formacions polítiques aliades.

DÍAZ SEGUIX COM A PRINCIPAL REFERENT AL GOVERN

   En la formació han maldat per subratllar que Díaz manté el lideratge polític del soci minoritari al Govern, a més de seguir en l'executiva i continuar en la presidència del grup plurinacional al Congrés. És a dir, no hi ha una successió de Díaz com a referent de la confluència sinó que el relleu es fita a les funcions organitzatives.

   El dimarts, el portaveu del grup parlamentari, Íñigo Errejón, va proclamar que la vicepresidenta segona seguix sent el seu "major actiu polític i electoral".

   Al matí, la ministra de Sanitat i líder de Sumar, Mónica García, ha manifestat que la coalició electoral que va sorgir en les passades eleccions generals seguix "ferma, estable" i "robusta" amb bona relació entre tots els partits. Així, assenyalava que Sumar és un element més de la confluència i que ha de prendre les seues decisions la seua situació interna.

   Això sí, els socis de Sumar com a Més Madrid, IU i Compromís ja han apuntat que el futur de l'espai passa per donar més pes a les organitzacions polítiques, millorar la coordinació creant una 'Mesa de la coalició' i fixar mètodes democràtics per a la presa de decisions.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià