Publicado 25/09/2020 15:47CET

El rei comunica a Lesmes que li "hauria agradat" assistir a l'acte d'entrega de despatxos a Barcelona

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i el rei Felip VI abans de l'obertura de l'any judicial 2020/2021.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha telefonat al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, per comunicar-li que li "hauria agradat" acompanyar-lo en l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges que s'ha celebrat aquest divendres a Barcelona.

Així ho ha anunciat el mateix Lesmes als integrants de l'última promoció de la carrera judicial durant una trobada que han mantingut al final de l'acte, segons ha confirmat Europa Press.

Moments abans, durant el seu discurs oficial, Lesmes havia manifestat el seu "enorme pesar" per l'absència de Felip VI en l'acte solemne al qual havia assistit cada any "siguen quines siguen les circumstàncies que ho han motivat" i ha subratllat que la justícia s'imparteix en nom del rei, "símbol d'unitat i permanència" de l'Estat.

D'aquesta manera, Lesmes ha complit l'acord de la Comissió Permanent de l'òrgan que presideix, que va renunciar a fer públic un comunicat institucional sobre el veto al rei perquè el mateix president del poder judicial evidenciara durant el seu discurs oficial el malestar de la carrera judicial.

"El nostre lament no tan sols obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també perquè la presència de Sa Majestat el rei, del cap de l'Estat, en la cerimònia d'entrega de despatxos als nous jutges respon al vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis del 1812, i que serveix per ressaltar la dignitat de la nostra funció", ha dit.

També s'ha absentat el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, que ha al·legat problemes d'agenda d'última hora, però hi han assistit el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que han participat en l'entrega de despatxos als jutges que hi havia presents, atès que uns quants no hi han anat en protesta pel que ha passat en relació amb el cap de l'Estat.

Així, entre les incidències en un acte de caràcter tan formal destaca la incompareixença d'almenys 15 dels 62 alumnes de l'Escola Judicial que estaven convocats per recollir les seues primeres destinacions com a jutges, nou dels quals havien avisat abans de conèixer-se l'absència del monarca per problemes relacionats amb el coronavirus.

En acabar l'acte, el vocal designat a proposta del PP José Antonio Ballestero ha pres la paraula per demanar un "visca el rei" que ha corejat tot l'auditori.

Contador
colaboracio