Rodríguez-Vila, de l'incendi de la seua fàbrica al Jaume I en el mateix any: "La societat ens ha retornat el suport"

Archivo - Arxiu - Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, en una imatge d'arxiu
CASCAJARES - Archivo
Publicado: martes, 6 junio 2023 18:37

   "El vincle entre l'empresa i la societat és conjugal, i els vincles conjugals cal cuidar-los", reivindica

   VALNCIA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El president de l'empresa crnica Cascajares, Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, celebra haver rebut el Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor en un any en el qual la vida els ha pegat "un guantazo" per l'incendi de la seua fbrica a Dueñas (Palncia). No obstant aix, assegura que no va dubtar "ni mig minut" a tornar a emprendre i que al setembre estaran llests per a obrir una altra planta.

   "Ens hem donat compte que, quan hem necessitat ajuda, hem rebut un suport brutal de la societat perqu tot eixe afecte i eixa ocupació que hem generat anys arrere ara ens ha vingut multiplicat per dos", manifesta sobre el projecte d'inserció laboral de persones amb discapacitat que desenvolupen des de fa quasi 25 anys.

   Aquest emprenedor, que va cofundar la seua empresa amb menys de 20 anys, rep amb "molta illusió" el Jaume I, un premi "molt prestigiós" i el "més important" que ha rebut al llarg de les seues tres dcades de carrera. "Quan m'han cridat no m'ho creia", reconeix en declaracions a Europa Press.

   Al seu juí, suposa una recompensa haver-ho rebut uns mesos després de l'incendi que va patir la fbrica --sense danys personals-- el passat 26 de gener, quan li va tocar "comenar de nou". "Estem en un moment de reconstrucció. Són proves que et posa la vida, que ens ha ficat un gran guantazo, i a fora d'esfor estem recuperant-nos", assevera.

   De fet, l'empresari preveu que al setembre estiga llista la seua nova planta "més segura", que se sumar a les dos que tenen a Canad i els permetr recuperar les exportacions a Frana i Itlia: "En huit mesos hem donat la volta a una situació complicada (...) Fem un pas arrere per a donar tres avant".

   Segons recorda, quan es va produir l'incendi va decidir seguir amb l'empresa perqu hi ha "74 famílies" que depenen d'ella i d'altres provedors que "viuen" dels seus productes. "Mirant-los a ells, no vaig dubtar en cap moment que havíem de tornar a crear eixa ocupació i eixa activitat", manifesta, i lamenta que el més dur va ser veure com ploraven les seues filles de 12 i 14 anys perqu "tenen la illusió de poder-se ocupar del llegat del seu pare".

"QUE CAP JOVE ES DESANIME"

   Respecte a altres futurs emprenedors, Rodríguez-Vila creu que aquest tipus de premis suposen una manera d'animar-los en un moment en el qual "tenen tots els ingredients per a tindre xit". "Tant de bo es donen compte que és possible fer-ho (...) No em cap dubte que els anir bé perqu és una generació tremendament preparada", afirma, i demana "que cap jove es desanime" ni les administracions els posen "fre".

   En el plnol social, destaca la subhasta benfica de capones que organitzen per a ajudar Fundació Cascajares a mantindre la seua beca d'inserció laboral de persones amb discapacitat. Aquesta beca, per a la qual han recaptat dos milions d'euros en els últims 24 anys, els ofereix formació remunerada durant dos anys i altres dos anys d'acompanyament en un lloc de treball.

   "Tenim molt clar que hem de retornar a la societat parteix del que ens ha donat. El vincle entre l'empresa i la societat és un vincle conjugal i els vincles conjugals cal cuidar-los, cal donar i rebre", emfatitza.

"GALL DINDI IBRIC" I CAPÓ PER A LES NOCES DELS REIS

   Sobre els seus productes, l'empresari ressalta que van aconseguir recuperar el costum que hi havia a Salamanca de criar galls dindis a fora de gla, igual que els porcs ibrics, alguna cosa que fa quasi un segle feien els xiquets durant l'estiu i que les seues mares reprenien quan tornaven a classe. "Hem adaptat aquesta histria tan bonica al moment d'ara per a traure un producte molt 'premium', un gall dindi ibric", assenyala.

   També recorda el "somni" que li va suposar que el seu capón fóra escollit per Casa Real com el plat principal de l'enlla de Felip VI i Letizia. "No ens van triar solament per la qualitat o perqu la nostra carn és políticament correcta en totes les cultures religioses del món: el que va marcar la diferncia és que som una empresa solidria", remarca, i destaca que ara cada Nadal "600.000 persones poden sopar una cosa pareguda" als Reis.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià