La Sala Russafa debat sobre la percepció social del desig femení en el seu 'Divendres Fórum'

Imatge de 'Maleïdes dames'
JUAN TEROL
Publicado: lunes, 29 abril 2024 11:54

    VALÈNCIA, 29 Abr. (EUROPA PRESS) -

    La Sala Russafa de València utilitza el teatre com a eina de reflexió i proposa conversar sobre la percepció social del desig femení el pròxim 3 de maig amb una nova sessió de 'Divendres Fórum'.

   Així, a les 21.30 hores, després de la funció de 'Maleïdes Dames', el públic podrà compartir la seua opinió sobre l'espectacle amb l'equip artístic i amb la psicòloga i sexòloga Laura Pérez García com convidada.

    L'objectiu és comentar un fenomen psicològic denominat 'Bovarismo' (ja que pren el seu nom d'Emma Bovary, la protagonista de la famosa novel·la de Gustave Flaubert) que es manifesta en una constant insatisfacció per la diferència entre la realitat i les aspiracions del subjecte.

   El nom escollit i que es considerara un fenomen majoritàriament femení no és casual. L'heroïna de la novel·la, forçada a casar-se amb un home molt més major, amb el qual no comparteix cap afinitat i que no espera d'ella més que una esposa paridora, es deixa il·lusionar per ensomnis, cercant l'afecte i l'expressió de la seua sexualitat amb altres homes del seu entorn, sense arribar a sentir-se plenament valorada. Una aposta per la naturalitat dels seus impulsos que la condueix inevitablement a la tragèdia.

    El mateix pateix Ana Karenina, qui descobreix la passió fora del matrimoni i el seu marit utilitza la violència vicaria per a intentar retenir les inclinacions de la seua jove esposa. Cas similar és el d'Ana Ozores, La Regenta, manipulada per dos homes i la religió catòlica durant el despertar de la seua sexualitat que, en un matrimoni pactat i desigual, no té cabuda més enllà de la fi reproductiva.

   Aquests tres icònics personatges literaris són les protagonistes del nou espectacle de Arden. La companyia valenciana, fundadora de Sala Russafa, amb la seua anterior producció, El perfum del temps, es va fer amb el guardó a Millor Espectacle als Premis de les Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura. Ara presenta una peça de cort totalment diferent, passant de la reivindicació de la memòria històrica a la proposta d'una reflexió social.

   En opinió del creador i director de tots dos espectacles, 'Maleïdes dames' llança una mirada al passat, al segle XIX, per a veure com hi ha temes que segueixen absolutament pendents quant a la llibertat femenina es refereix.

ESTEREOTIPS PERILLOSOS

   "Hem passat de negar el desig femení a criticar-ho i a manipular-ho. És clar que s'ha avançat molt a entendre que el sexe no té únicament una fi reproductiva per a la dona. Però moltes vegades cau en altres estereotips igual de perillosos, on la pretesa llibertat sexual femenina consisteix a satisfer rols i fantasies marcats per homes", comenta Chema Cardeña.

   Rosa López, Carme Juan, Pepa Juan i Darío Torrent són els intèrprets d'aquest espectacle, que permet retrobar-se amb les tres heroïnes literàries citades, però ja madures, amb l'experiència adquirida de les seues vivències.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià