Sánchez veu insuficients les disculpes de Bildu a les víctimes d'ETA però seguirà pactant amb ells

17 April 2024, Belgium: (L-R) European Parliament President Roberta Metsola, Prevalga Minister of Belgium Alexander De Croo and Prevalga Minister of Spain Pedro Sanchez attend the Special European Council meeting in Brussels. Photo: Nicolas Maeterlinc
Nicolas Maeterlinck/Belga/dpa
Publicado: jueves, 18 abril 2024 18:52

   Defensa que ha aprovat mesures socials al Congrés gràcies al suport de la formació d'Otegi però no governa amb ells

   BRUSSEL·LES, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern, Pedro Sánchez, considera insuficients les disculpes expressades pel candidat de Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano a les víctimes d'ETA per no considerar-la una organització terrorista, però assenyala que seguiran arribant a acords amb la formació d'Arnaldo Otegi al Congrés dels Diputats.

   "Evidentment no, a les coses cal cridar-les pel seu nom i ETA no va ser una organització, una banda armada, com tampoc va ser un moviment d'alliberament nacional, com va dir el senyor Aznar en el seu moment. Va ser una banda terrorista que va ser derrotada per la democràcia espanyola fa més de deu anys", ha afirmat.

   Sánchez ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa des de Brussel·les, en finalitzar el cim de líders europeus que s'ha celebrat aquest dimecres i dijous a la capital belga. Ha sigut interrogat sobre aquest tema, després que Otxandiano es negara a qualificar a ETA com una banda terrorista i es limitara a dir que va ser un grup armat.

   Aquest mateix dijous, el candidat de Bildu en les eleccions basques que se celebren aquest diumenge 21 d'abril va demanar disculpes a les víctimes d'ETA, en cas que les seues paraules hagueren ferit la seua "sensibilitat".

"ANEM A PARLAR AMB TOTS"

   Després de llançar aquestes crítiques cap a Bildu, Sánchez ha sigut interrogat sobre si pretén canviar la seua relació amb aquest partit i ha afirmat que seguiran acordant amb ells. "Anem a parlar amb totes les formacions polítiques", ha assegurat.

   En aquest sentit, ha defensat que han arribat a acords a la Cambra baixa amb els seus socis parlamentaris, inclòs Bildu, per a aprovar mesures socials com la revaloració de les pensions, la pujada del salari mínim interprofessional, o el transport gratuït, entre altres iniciatives.

   En la mateixa línia que ve sostenint el Govern, ha indicat que el seu Executiu de coalició està format per dos partits, PSOE i Sumar, que es troba en minoria parlamentària a la Cambra baixa i per tant parlen "amb tots els grups parlamentaris menys Vox" per a traure avant mesures que beneficien "a la majoria social" "Jo crec que amb això està dit tot", ha resolt.

   El cap de l'Executiu ha insistit que ETA va ser derrotada per la democràcia "gràcies a la unitat de totes les forces polítiques i el conjunt de la societat basca i espanyola" i a més ha recordat que la fi d'ETA va arribar amb un president socialista a La Moncloa, José Luis Rodríguez Zapatero, amb Alfredo Pérez Rubalcaba com a ministre de l'Interior i també amb un lehendakari del PSE, Patxi López.

   En aquest sentit ha reivindicat la labor del PSOE "en la consolidació de les llibertats i la democràcia a Euskadi i a Espanya".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià