El senador Javier de Lucas rebutja el gir de Sánchez amb el Marroc: "És una ruptura amb el poble sahrauí"

Archivo - Arxiu - Javier de Lucas pren acta de possessió en el Senat
PSPV-PSOE - Archivo
Publicado: lunes, 21 marzo 2022 15:08

   VALNCIA, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El senador Javier de Lucas, secretari de Drets Humans en l'executiva del PSPV, ha mostrat el seu rebuig al canvi de postura de Pedro Sánchez en donar suport a la proposta del Marroc d'una autonomia per al Shara Occidental, per la qual cosa ha reclamat que es debata en el si del partit i ha advertit que tensiona la coalició amb Unides Podem.

   "És evident que hi ha una part de la militncia i dels votants socialistes a Espanya que viuen amb enorme contradicció i dolor el que molts interpreten com una ruptura amb el poble sahrauí", ha manifestat a Europa Press, recordant els "vincles molt poderosos" dels espanyols amb aquesta comunitat.

   De Lucas s'ha posicionat així a favor del comunicat ems per Esquerra Socialista contra el gir de Sánchez i a favor d'un Comité Federal, encara que ha remarcat que ell no pertany a aquest corrent i que milita en el PSOE només des de fa uns mesos.

   A sí, tot i estar en contra de la decisió "pels riscos que el Govern no veu" i perqu no creu que respecte el dret internacional, ha assegurat que "en absolut" posa en dubte que el Govern actua vetlant per l'interés dels espanyols i forat per la situació generada per la invasió russa a Ucrana.

PITJOR QUE PUTIN

   El parlamentari ha recordat el paper del Marroc en el control dels fluxos migratoris irregulars i que el seu rei "no és fiable en matria de drets humans ni en res". "És un tecncrata sense cap tipus de control, en eixe sentit és pitjor que Putin: és com un rei de l'Antic Rgim", ha criticat, advertint que és difícil que els seus compromisos siguen estables.

   Per tant, ha defs que "mentre el Marroc seguisca així", Espanya est obligada a intentar mantindre una "relació estable" amb aquest país, la qual cosa veu com una raó "molt poderosa". I després d'assenyalar que ja va discrepar de la postura de Zapatero en 2007, ha alertat que amb aquesta decisió ser impossible que es duga a terme un referndum d'autodeterminació del poble sahrauí, ja que "es dona per descomptat que pertany al Marroc".

   A més, ha denunciat que aquest regne "no només va construir un mur en el Shara, sinó que duu a terme una política d'assentaments de ciutadans marroquins que són més prompte súbdits", alguna cosa que ha comparat amb Israel i Palestina. Aix fa impossible, al seu juí, que el cens dels sahrauís siga el real, al que ha sumat el fet que "el Marroc juga un paper clau en lluita contra el terrorisme gihadista".

"ES POT DISCUTIR DE TOT"

   Javier de Lucas, amb tot, ha matisat que la seua experincia en el PSOE és curta perqu va ser triat com a independent i va militar "a invitació del president Ximo Puig" perqu s'identifica amb el projecte del PSPV. "Fins ara, la meua experincia és que es pot discutir de tot, i aquest és un assumpte que cal discutir en els rgans del partit, almenys que es coneguen les raons", ha recalcat sobre la petició d'un Comité Federal.

   Sí s'ha mostrat convenut que Sánchez donar les explicacions oportunes, com demanen els seus socis en el Congrés, i que el ministre d'Exteriors, José Manuel Albarres, far el propi. Per ha rebutjat que a puga trencar la coalició amb Podem, ja que ho veu com "un element que posa les coses difícils" i creu que qualsevol alternativa de govern "seria pitjor".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià