Setmana de 35 hores com en Sanitat i baixada de ràtios, entre les propostes de negociació dels sindicats docents

Archivo - Imatge d'arxiu d'un aula escolar
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 29 marzo 2023 17:44

   VALNCIA, 29 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Establir les 35 hores setmanals com s'ha acordat en Sanitat, baixar les rtios i reduir la burocrcia són algunes de la propostes que els sindicats docents demanen incloure en el calendari de negociació amb la Conselleria d'Educació.

   Aquest dimecres ha tingut lloc la Junta de Portaveus, la reunió entre les organitzacions sindicals i l'administració per a tractar els temes que han de negociar-se en el que queda de curs. En la sessió s'ha revisat els temes ja abordats des de l'última junta de setembre fins ara i la Conselleria ha fet la proposta dels temes pendents.

   Per la seua banda, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valenci (STEPV) ha plantejat una srie de qüestions "urgents" abans que finalitze el curs, entre elles la reducció de les crregues burocrtiques; la recuperació del poder adquisitiu del professorat i l'actualització de les seues retribucions pels efectes de les descompensacions existents actualment entre el professorat de les diferents CCAA; la reducció de les rtios.; l'aplicació de l'acord del 0,3% del fons addicional: (triennis i sexennis del professorat en prctiques de 2019 i bretxa salarial; i en estudi de la situació dels centres educatius i elaboració d'un pla per a fer front al canvi climtic i adopció de mesures abans d'aquest estiu.

   STEPV també ha plantejat la necessitat de negociar l'horari de 35 hores setmanals en educació, com ha acordat Sanitat amb els sindicats i s'est estudiant Funció Pública.

   Igualment, ha proposat la negociació de les instruccions d'inici de curs en el mes de maig i no a juny o juliol, perqu "els centres necessiten d'eixa normativa per a preparar el curs que ve i fa falta que estiga amb temps suficient per a treballar-la".

   Des de la Conselleria, segons el sindicat, s'ha contestat a l'assumpte de les 35 hores setmanals que ara no poden donar una resposta a la proposta, per es compromet a tractar-ho amb el govern.

   Quant a la burocrcia, l'administració est treballant per a incorporar en les instruccions d'inici de curs la reducció de la paperassa i es vol negociar més endavant una actualització de l'ordre d'instruccions d'inici de curs del 92 amb la finalitat d'incorporar també aquestes propostes. A no ha impedit que ja s'estiguen donant instruccions per a reduir la burocrcia, com l'ajornament a final de curs de les programacions didctiques, l'eliminació de l'avaluació trimestral de projectes, etc.

   En la mateixa línia, es treballa amb les direccions dels centres per a eliminar paperassa suprflua i reduir la resta de burocrcia que sí que es considera necessria.

   Pel que es refereix a les retribucions, els representants de la Conselleria han fet notar que qualsevol proposta retributiva s'haur de negociar per a aplicar-la a partir dels pressupostos de l'any que ve, perqu els de 2023 ja estan publicats i no es poden incrementar per al curs 2023-24. Tant si es parla d'augment salarial com d'equiparació salarial en el cos A1.

   Finalment, sobre les rtios, estan tancant incorporar més localitats a la llista de reducció de les rtios que es publicar prximament. Així mateix, hi ha voluntat d'avanar les instruccions inicie de curs.

   STEPV valora "la bona predisposició de la Conselleria per a negociar o abordar els temes proposats", per considera que "fa falta un compromís més ferm".

   La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha recalcat en la reunió que la planificació del prxim curs "ha de comportar proposta per a millorar la situació de l'educació pública valenciana".

FORMACIÓ "MÉS PERSONALITZADA"

   En aquest punt, ha posat l'accent en una reducció de rtios d'estudiants per aula, amb l'objectiu d'oferir una formació "més personalitzada".

   També ha insistit en una rebaixa burocrtica davant la sobrecrrega que pateixen els equips directius, al mateix temps que ha reclamat una millora retributiva. Ací ha recordat que el collectiu docent valenci es troba en el lloc número 13 de 17 autonomies quant a salaris, per davall de la mitjana nacional.

   La central sindical ha plantejat, igualment, la necessitat que Conselleria d'Educació avance amb el Pla Edificant amb la finalitat d'afrontar les "deficincies en infraestructures" que presenten nombrosos centres a la Comunitat Valenciana i també ha subratllat la importncia d'abordar ja les millores del personal de Formació Professional.

   Para CSIF, la Conselleria "no pot estar contínuament escudant-se Conselleria en l'argument de falta de pressupost per a escometre les inversions que necessita l'educació pública valenciana". "Si volem una formació de qualitat resulta indispensable que la Generalitat el dot dels recursos necessaris", ha concls.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià