Sindicats veuen "inacceptable" que Sanitat aprove el decret de macroàrees sense negociar i exigeixen mobilitat voluntàri

Archivo - Arxiu - Imatge d'arxiu d'un metge
ARCHIVO
Publicado: miércoles, 21 febrero 2024 18:21

   VALÈNCIA, 21 Feb. (EUROPA PRESS) -

   CCOO, UGT i CSIF vine "inacceptable" i "totalment reprovable" que el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, haja portat al ple del Consell per a la seua aprovació el decret llei per a facilitar la cobertura de places, que agrupa en vuit macroáreas als 24 departaments de salut, sense haver-ho presentat abans a la Mesa Sectorial i sobre aquest tema exigeixen, entre altres millores, que la mobilitat dels professionals siga sempre voluntària.

   El Ple del Consell ha aprovat aquest dimecres un decret llei de mesures extraordinàries dirigides a garantir l'assistència sanitària integral i en condicions d'equitat en el Sistema Valencià de Salut, en el qual s'inclouen mesures per a facilitar la cobertura de places en àrees de difícil cobertura i es creen vuit agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) perquè puguen compartir recursos.

   Sobre aquest tema, la secretària general de FSS CCOO PV, Rosa Atiénzar, ha rebutjat "l'opacitat en la gestió" de Gómez per haver portat al Ple del Consell una norma que "modifica i empitjora substancialment les condicions de treball del personal i, que no va a servir per a millorar la qualitat de l'atenció a la ciutadania".

    Atiénzar, que ha assenyalat que no tenen cap informació més que l'apareguda en els mitjans de comunicació, ha advertit: "Les formes de gestió autoritàries queden allunyades dels principis bàsics d'una democràcia".

    Així mateix, ha lamentat que aquesta norma "sembla que modificarà el procediment per a la selecció de personal, facilitant la contractació arbitrària i entre altres coses, també podria veure's afectada la mobilitat dels professionals, podent ser obligats a desplaçar-se per tota la geografia de cada macroárea". "Tot sense haver respectat el dret a la informació i la negociació col·lectiva", ha censurat.

   En aquest sentit, ha assenyalat que un facultatiu del Departament de Salut de la Fe "podria estar obligat a desplaçar-se a Ademús, desvestint asíun sant per a vestir un altre". Per això, ha reclamat "treballar per a reforçar el sistema en el seu conjunt de manera dialogada i consensuada" ja que ha advertit que "les mesures anunciades poden tenir l'efecte contrari: a més de desincentivar i afavorir la fugida de professionals".

FALTA D'INFORMACIÓ

   De la mateixa manera, la secretària de salut UGT, Eva Plana, ha criticat que "un decret que canvia les condicions de treball dels professionals de la sanitat" no s'haja portat a taula sectorial perquè "la part social poguera donar la seua opinió" i ha reprovat que no se'ls hi haja ni facilitat el document abans de la seua aprovació pel ple del Consell.

    "És inacceptable que una norma de tant calat, que implica mobilitat geogràfica entre el personal sanitari, canvis en els processos selectius i en la progressió de grau de carrera professional, deixe al marge a la part social". De la mateixa manera, ha considerat "fonamental" que la mobilitat siga "voluntària i retribuïda" ja que "pot afectar de manera negativa a la conciliació familiar i laboral del personal".

   D'igual manera, el portaveu de CSIF de Sanitat, Fernando García, ha incidit que el personal sanitari "ha de decidir voluntàriament si vol traslladar-se o no a cobrir altres necessitats" i ha reclamat "millores importants" en les condicions de treball i les retribucions, a més d'altres qüestions com és la selecció i la provisió de llocs de treball.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià