Sis detinguts per vendre obres falses de reconeguts pintors a Barcelona, Madrid i València

Detingudes sis persones per vendre pintures falses
GUARDIA CIVIL
Actualizado: jueves, 23 febrero 2017 10:24

MADRID, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones, a Barcelona, Madrid i València, per falsificar i vendre pintures atribuïdes a artistes com Ramón Casas, Isidre Nonell, Eliseu Meyfren, Joaquim Mir o Santiago Rusiñol.

Als arrestats en l'operació 'Valentine' se'ls imputen delictes d'estafa, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, grup criminal i falsedat documental, ha informat l'Institut Armat.

La investigació ha culminat amb la intervenció de més de 100 pintures falsificades atribuïdes a autors principalment del modernisme català i valencià, altament demandats a Catalunya i altres zones del llevant. Les obres han causat un perjuí econòmic als compradors, fins a hui, de prop de 100.000 euros.

Tots els arrestats han passat a disposició judicial i han ingressat a la presó tres d'ells, entre ells el falsificador dels quadres i els certificats. L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.

DENÚNCIA A L'OCTUBRE DE 2016

Les investigacions es van iniciar a l'octubre de 2016 després de la denúncia, formulada als Mossos d'Esquadra, per un empresari de Barcelona, que va manifestar haver adquirit per 7.200 euros una obra falsa atribuïda a Ramón Casas i Carbó, així com haver rebut una oferta pels mateixos venedors sobre altres obres d'art, presumiblement falsificades també.

Una vegada iniciades les investigacions es va determinar que els fets delictius eren comesos per diverses persones establides en diferents províncies espanyoles, actuant totes elles en connivència, aprofitant els coneixements artístics que tenien, per la qual cosa es va establir un equip de treball i investigació conjunt amb la Guàrdia Civil.

A Madrid existien dos tallers de pintura on s'elaboraven les obres. En un primer moment s'estudiava l'obra de l'autor les pintures del qual es pretenien falsificar i es materialitzava un esbós, després, segons la seua complexitat, es finalitzava l'obra per un altre pintor amb grans coneixements i capacitat artística.

Per donar major credibilitat a l'engany, els detinguts emetien certificats d'autenticitat falsificats en els quals plasmaven alguns segells originals que prèviament havien sigut sostrets, i avalaven d'esta manera l'originalitat de les obres d'art.

Una vegada es finalitzava el procés d'elaboració de l'obra falsa i el seu corresponent certificat d'autenticitat, solament quedava firmar-la atribuïda a l'autor en qüestió, envellir-la i afegir un marc adequat a la tablilla, cartó o llenç d'aspecte antic empleat com a suport de la pintura.

VENUDES SOBRETOT A BARCELONA I VALÈNCIA

Finalment, les obres i la seua documentació eren enviades principalment a Barcelona i València, on distribuïdors establits en eixes ciutats s'encarregaven de vendre les obres i entregaven part dels beneficis obtinguts en l'estafa als falsificadors.

L'operació ha sigut duta a terme pel Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i per la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià