El Suprem reverteix el veto de Colorado a la participació de Trump en les eleccions

Donald Trump, expresident d'Estats Units
Europa Press/Contacto/Laura Brett
Publicado: lunes, 4 marzo 2024 18:05

   "Una gran victòria per a Estats Units!", celebra el magnat republicà

   MADRID, 4 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Suprem d'Estats Units ha anul·lat aquest dilluns una sentència de Colorado que impedia a l'expresident Donald Trump presentar-se a processos electorals per la seua suposada vinculació amb activitats "d'insurrecció", la qual cosa permet al magnat participar en les primàries republicanes previstes per a aquest 'superdimarts'.

   La Justícia de Colorado justificava el veto en virtut de la Catorzena Esmena de la Constitució, segons la qual no poden presentar-se a eleccions persones que hagen incorregut en moviments insurrectes després d'ostentar càrrec públic, però el Suprem ha determinat que una decisió d'aquest calibre competeix al Congrés i no a autoritats estatals.

   La decisió unànime de l'Alt Tribunal, que ha resolt el cas en menys temps de l'habitual per les implicacions que implica en plena campanya electoral, deixa en l'aire altres escenaris similars. Fins ara, Illinois i Maine també havien posat en dubte la participació de Trump pels fets esdevinguts després de les eleccions del 2020, marcats en gran mesura per l'assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021.

   És en aquest àmbit on si s'ha fet palpable la divisón entre els magistrats, ja que no han votat de manera unànime quant a l'abast del dictamen d'aquest dilluns. Cinc dels jutges sí han conclòs que cap estat pot deixar fora de les paperetes a un candidat federal, mentre que els altres quatre consideren que aquesta conclusió ha de cenyir-se al cas examinat, segons CNN.

   En qualsevol cas, el pronunciament del Suprem representa una victòria en els esforços de Trump per tornar a la Casa Blanca, ja que li dona la raó en un dels principals arguments judicials que havia plantejat per a tractar de frenar qualsevol qüestionament relatiu a la Catorzena Esmena.

   "Una gran victòria per a Estats Units", ha celebrat el propi Trump en xarxes socials, pocs minuts després que es fera pública la sentència.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià