El tancament de RTVV complix un any amb dos noves televisions públiques a l'aire

Instalaciones de RTVV en Burjassot (Valencia).
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 28 noviembre 2014 11:53

VALÈNCIA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

Radiotelevisió Valenciana (RTVV) complirà este dissabte un any des que va passar a negre, en un context en el qual estan a l'aire dos noves televisions públiques, una anunciada pel president de la Diputació de València, Alfonso Rus, que es preveu que arrencada l'1 de gener, i una futurible que no descarta el cap del Consell, Alberto Fabra, segons les condicions econòmiques.

Nou --antiga Canal 9-- i Nou Ràdio van deixar d'emetre el 29 de novembre de 2013, a penes 24 dies després que Fabra anunciés la seua intenció de posar fi a este servici, després d'escasses hores de conèixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que anul·lava l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va afectar un miler de treballadors. Les reaccions no van tardar a arribar. L'oposició en bloc va demanar la dimissió d'Alberto Fabra i les protestes dels treballadors des d'aleshores han estat contínues.

"No tancaré un col·legi o un hospital per tenir una televisió autonòmica", ha dit Fabra, per a justificar la decisió. Ja des del primer moment ha afirmat que el tancament era "innegociable" perquè no havia "més remei" pel cost que tenia mantenir una televisió amb més de 1.600 treballadors.

El cap del Consell ha advertit que es faria "com més prompte millor" i ho va complir. El 29 de novembre el Consell va posar final a 24 anys d'existència de la ràdio i la televisió públiques valencianes que van començar el 9 d'octubre de 1989 amb el socialista Joan Lerma com a president de la Generalitat. La ràdio va deixar d'emetre a mitjanit i la televisió va aguantar unes hores més, fins que a les 12.19 hores va passar a negre.

Per això, prèviament el PP va haver de portar al ple de les Corts Valencianes una proposició de llei que autoritzava al Consell a liquidar RTVV. La iniciativa va aconseguir 49 pronunciaments a favor del PP i 42 en contra dels diputats de l'oposició que es van donar la volta des dels seus escons en senyal de protesta.

En la votació van participar tres diputats autonòmics que en 1984 han aprovat la Llei de Creació de RTVV. En concret, els populars Rita Barberá i Rafael Maluenda i el socialista Àngel Luna. Barberá i Maluenda han estat, per tant, els únics diputats que van votar a favor de la creació i 29 anys després ho van fer demanant la liquidació.

LES ÚLTIMES HORES

Durant la nit del tancament de RTVV, treballadors de la societat pública i representants dels partits de l'oposició en les Corts han aconseguit accedir a l'interior del Centre de Producció de Programes de Burjassot --alguns a través d'una finestra--, al crit de 'No es tanca' i demanant la dimissió del president de la Generalitat.

El president del comitè d'empresa de RTVV en el moment del tancament, Vicent Mifsud, ha indicat en declaracions a Europa Press que ha estat una nit "traumàtica" per als treballadors, però també "per a tota la societat valenciana". Alhora, ha manifestat la "frustració" que van sentir, ja que "havia alternatives perquè la televisió continués d'una forma viable i no es van voler atendre".

El diputat socialista i periodista Josep Moreno, que va estar en estes últimes hores de programació, recorda que en un primer moment va sentir "incredulitat", d'ací va passar a un estat de "profunda vergonya" i, a continuació "a una sensació de tristesa i impotència".

"HA MARCAT LA NOSTRA HISTÒRIA"

Alhora, la coordinadora d'EUPV i en aquell moment síndica d'este grup, Marga Sanz, ha explicat que va viure "una nit emotiva i trista" que "ha marcat la nostra història", així com "la vida dels quals vam estar allà".

De la mateixa manera, el portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, ha indicat que esta nit es va viure "un moment històric" per la "gran injustícia" que s'hauria comès. Segons la seua opinió, el tancament de RTVV ha estat "el símbol del canvi".

Els tres grups parlamentaris van adquirir el compromís de tornar a posar en marxa una nova RTVV si governen en el futur. De fet, han arribat a estudiar com data d'obertura el 9 d'Octubre de 2015 s guanyen les eleccions autonòmiques de maig.

TELEVISIÓ DE LA DIPUTACIÓ

Tot i això, un any després del tancament, han sorgit noves propostes per a una televisió pública. La Diputació de València fa poc ha tret a licitació per 2.685.000 euros, IVA exclòs, el seu propi servici. El president de la corporació provincial, Alfonso Rus, ha assegurat que esta televisió, que es preveu que comence les seues emissions el pròxim 1 de gener, serà "molt oberta" i "no tindrà cap raó política".

Rus ha assenyalat que els continguts, majoritàriament en valencià, se centraran en l'activitat dels municipis. El contracte exigix conèixer cada mes la programació però "no per verificar-ho políticament, sinó tècnicament", segons el president provincial.

Alhora, Alberto Fabra s'ha mostrat "disposat" a parlar d'una nova RTVV, "en altres circumstàncies, on l'economia ho permeti, i i han estat una televisió solvent i, sobretot, ajustada a les necessitats dels ciutadans". Com a condició ha fixat que hi haja "estabilitat pressupostària" i es compleixin els objectius de dèficit.

Este anunci de Fabra ha provocat les crítiques de l'oposició. El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha demanat la "dimissió irrevocable" del cap del Consell per la seua "irresponsabilitat", mentre que la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha atribuït la disposició de Fabra a obrir una nova RTVV a "guerres internes" amb Rús. Per part seva, el portaveu d'EUPV, Ignacio Blanco, creu que és "és com si Franco hagués dit que estava disposat a portar una democràcia".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià