Una tcnica física nuclear fixa per primera vegada l'origen de sílex de jaciments del Paleolític a Valncia i Alacant

Sílex procedents de diferents jaciments paleolítics valencians analitzats en aquest estudi.
UNIVERSITAT DE VALNCIA
Publicado: lunes, 18 julio 2022 17:51

VALNCIA, 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

Un equip internacional d'investigadors, liderats pel professor de la Universitat de Valncia (UV) Aleix Eixea, ha aplicat per primera vegada una tcnica procedent de la física nuclear per a determinar l'origen d'alguns sílex de jaciments del Paleolític mitj i superior de les actuals províncies de Valncia i Alacant.

L'estudi, publicat en la revista Lithic Technology, permet determinar mitjanant la tcnica d'Anlisi per Activació Neutrónica (AAN) la procedncia d'aquest i els patrons de mobilitat de les poblacions que els van utilitzar, ha indicat la institució universitria en un comunicat.

El treball ho ha desenvolupat personal investigador de la UV del Departament de Prehistria, Arqueologia i Histria Antiga, el catedrtic Valentín Villaverde i el propi Eixea, i de l'Institut de Cincia dels Materials (ICMUV), en aquest cas Clodoaldo Roldán i Sonia Múrcia.

A més, en la investigació han collaborat el Centre de Cincies i Tecnologies Nuclears (C2TN) de la Universitat de Lisboa, el Centre d'Investigació d'Energia, Anlisi Nuclear i Departament de Radiografia de Budapest, i la Universitat de Cincies Aplicades i Arts del sud de Sussa.

L'anlisi per activació neutrónica (AAN) consisteix a irradiar amb neutrons una mostra, en aquest cas sílex. A produeix l'activació d'istops radioactius emissors gamma entre els components del sílex. La informació d'aquestes emissions permet conéixer la composició química elemental de la mostra que inclou elements majoritaris i elements traa.

Les 41 mostres analitzades procedeixen de jaciments com Cova Negra (Xtiva), Cova dels Cendres (Teulada) o Cova dels Malladetes (Barx), entre uns altres.

TRES GRANS GRUPS DE SÍLEX

El professor de la UV, director de la revista Sagutum i especialista en la mobilitat dels grups del Paleolític mediterrani, Aleix Eixea, ha subratllat que "els resultats obtinguts han perms agrupar els diferents tipus de sílex en tres grans grups". "Cadascun d'ells presenta unes característiques similars i han aparegut en diferents jaciments, tant propers com allunyats entre si, com adscrits al Paleolític mitj i/o superior", ha agregat.

"A indica que l'ús d'aquestes matries primeres es va donar per les poblacions neandertals i sapiens de manera recurrent al llarg del temps i l'espai, i van constituir un ampli teixit territorial vertebrat pels corredors naturals", ha destacat.

Per la seua banda, Clodoaldo Roldán ha ressaltat que "aquest treball suposa un pas més en la caracterització del sílex com a matria primera de les societats primitives a través d'un estudi multidisciplinari que, mitjanant diferents tcniques analítiques, integra arquelegs, físics, químics i gelegs, i proporciona un marc de referncia per a futurs estudis".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià