'Trama Koldo' va enviar un correu amb còpia a l'exasesor d'Ábalos per a parlar amb Transports i tocar preus "a la baixa"

El president del Zamora CF, Víctor de Aldama, a la seua eixida de l'Audiència Nacional, a 22 de febrer de l2024, a Madrid (Espanya).
Ricardo Rubio - Europa Press
Publicado: miércoles, 28 febrero 2024 18:55

   Anticorrupció assegura que Aldama, presumpte conseguidor, "tenia un pase especial" al Ministeri

   MADRID, 28 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Un dels correus electrònics detectats pels investigadors en el marc del 'cas Koldo' revela la directriu que un presumpte conseguidor de la trama, el president del Zamora CF Víctor de Aldama, va donar a l'empresari basc Íñigo Rotaeche. "Per cert, dis-li que ha de tocar el preu a la baixa que ho parle amb el Ministeri", resa el missatge, en el qual estava en còpia l'exasesor i exescolta de l'exministre José Luis Ábalos, Koldo García.

   Així es desprèn d'una interlocutòria dictada aquest mateix dimecres pel jutge Ismael Moreno, al que ha tingut accés Europa Press, i que revela que aquest comunicació "pertany a una cadena de correus en la qual els diferents interlocutors ultimen un calendari de vols amb la companyia Iberia". La conversa, en concret, es va produir el 13 d'abril del 2020.

   El Ministeri Públic, en la querella que va donar origen a la causa que s'investiga ara al Jutjat Central d'Instrucció número 2, ja va apuntar que Aldama hauria recorregut a Koldo per a "agilitar tràmits" amb Transports "en el context de la contractació durant la pandèmia".

   El missatge que ara arreplega el jutge en la seua interlocutòria va ser enviat per Aldama a Rotaeche, i en còpia figurava l'adreça de correu de Koldo al Ministeri de Transports (MITMA). "En virtut de la relació personal entre Aldama i Koldo, i al marc dels fets que s'investiguen, Aldama podria haver-se prevalgut de la seua relació personal amb Koldo. La vinculació directa entre tots dos comença amb anterioritat a l'adjudicació dels contractes investigats i es perllonga més enllà d'aquestes adjudicacions", segons el relat que pren l'instructor de la querella de la Fiscalia Anticorrupció.

   "L'observació de les intervencions telefòniques", apunta el Ministeri Públic, també "demostra que Aldama tenia una passada especial al MITMA". En aquesta línia, la Fiscalia assenyala una trucada telefònica en la qual Koldo assegura que "Aldama li va resoldre els problemes que tenia per a poder executar i portar el que jo necessitava de fora" en al·lusió als nolis de mascaretes investigades.

LA "INFLUÈNCIA" DE KOLDO

   En aquest interlocutòria també es detalla que Koldo s'hauria prevalgut "de la situació derivada de la seua relació personal amb funcionaris públics i o autoritats" i hauria exercit "la seua influència per a aconseguir una resolució beneficiosa" per a l'empresa a la qual van ser adjudicats els contractes: Solucions de Gestió.

   Tot això, en concret, en el marc de la reclamació econòmica lligada al contracte adjudicat pel Servei de Salut de les Illes Balears a petició de l'empresari Juan Carlos Cueto, considerat com a presumpte 'cervell' de la trama.

   "El dia 17 d'octubre del 2023 Cueto va tenir coneixement que Solucions de Gestió -empresa que controlaria Cueto-- havia rebut una notificació procedent de l'Administració Pública balear amb motiu d'una reclamació econòmica d'aproximadament tres milions d'euros a causa de l'estat de les mascaretes que van ser lliurades com a contrapartida del contracte investigat", arreplega la interlocutòria.

   Des d'aquest moment i fins al dia 12 de gener del 2024, afig, Cueto "ha sol·licitat la influència de Koldo perquè no prospere", segons es desprèn d'una sèrie d'oficis emesos pels investigadors.

BENEFICI DE 5,5 MILIONS

   Aldama, un dels detinguts després de l'esclat de l'operació, va ser posat en llibertat dijous passat. En la seua querella, la Fiscalia sosté que l'empresari s'hauria embutxacat un total de 5,5 milions d'euros per la seua participació en els fets.

   A més, Anticorrupció assenyala una transferència de la societat MTM 180 Capital, de la qual és titular el propi Aldama, que hauria sigut destinada a una societat participada per una altra que té com a únic accionista una tercera societat de Luxemburg.

   Una de les punxades telefòniques revela que Aldama hauria rebut una "comissió encoberta" per part d'altres investigats "pels seus contactes al Ministeri".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià