Treball proposa els agents socials pujar el SMI un 4%, fins als 1.123 euros al mes

Archivo - Arxiu - La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 11 diciembre 2023 14:48

   Es tanca la segona reunió per a la pujada del SMI sense un acord ni data per a una prxima trobada

   MADRID, 11 Dic. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -

   El Ministeri de Treball i Economia Social ha proposat sindicats i empresaris una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 4%, la qual cosa situaria la seua quantia el 2024 en 1.123,2 euros al mes per catorze pagues, enfront dels 1.080 euros actuals.

   Així ho han traslladat a la premsa a la seua eixida de la segona reunió per a la negociació de l'ala del SMI, la secretria confederal d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, i el sotssecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, que consideren que aquest plantejament fet per Treball "vé a assumir" la petició de CEOE i Cepyme, que havien plantejat una pujada del 3%, amb possibilitat de sumar-li fins a un 1% en cas de desviació de la inflació.

   Durant la trobada que ha tingut lloc aquest dilluns, els sindicats han assenyalat que no s'ha aconseguit un acord a causa que la patronal no ha volgut "acostar postures" i les dos parts s'han mantingut en les mateixes: la patronal amb la seua proposta de pujar un 3% i els sindicats que la pujada aconseguisca el 60% del salari mitj i que aquest increment siga prou alt per a compensar l'impacte de la inflació en els productes més bsics.

   A més de proposar un ala del 4%, Treball s'ha comproms a estudiar l'establiment de bonificacions en les quotes de la Seguretat Social per al sector del camp, segons fonts del Ministeri consultades per Europa Press. Es tracta d'una mesura demandada per la CEOE, que ha demanat concretament que aquesta bonificació siga del 20%.

   El Ministeri també ha mostrat la seua disposició a estudiar la repercussió d'algunes contractes públiques afectades per la pujada del SMI per a traslladar-li-ho als ministeris competents. La patronal porta temps demanant que s'indexe el SMI als contractes públics, una demanda amb la qual, a priori, estan d'acord els sindicats.

   CCOO i UGT han recordat que aquest "no és una decisió" només de Treball, ja que el Ministeri d'Economia i el d'Hisenda són els competents, per la qual cosa des de Treball han apuntat que primer "hauran de parlar entre ells", igual que en el relacionat a la bonificació en el camp.

   Els representants sindicals, al costat dels de les organitzacions empresarials, havien sigut citats per a aquest dilluns pel Ministeri de Treball per a seguir negociant la pujada del SMI del 2024. Aquest era la segona reunió que celebraven i, després de la de hui, no hi ha data de moment per a una nova cita, que haur de proposar-la des de Treball.

   SINDICATS NO ESTAN D'ACORD AMB LA BONIFICACIÓ Al CAMP

   Pel que fa a la bonificació del sector del camp que estudiar Treball i que demana la patronal, des de CCOO han assenyalat "no estar d'acord" amb aquesta mesura si no hi ha prviament un compromís per part d'aquest sector de complir els convenis collectius, d'avanar en la negociació collectiva i de complir amb el SMI en aquells convenis on no es porta.

   "És un sector que est generant molts problemes a l'hora de complir els drets laborals dels treballadors i, o hi ha un compromís concret del sector del camp de complir amb la normativa laboral, de desbloquejar la negociació collectiva i d'aplicar en aquells llocs on no hi ha un conveni collectiu el SMI, o no anem a acordar un salari mínim que estiga condicionat al fet que aquest sector tinga una bonificació", ha advertit Vicente.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià