TSJCV condemna a Sanitat a readmetre a víctima dels abusos de l'ex d'Oltra després de la nul·litat del seu acomiadament

Archivo - Arxiu - La jove que va ser víctima d'abusos de l'exmarit d'Oltra mira al seu advocat mentre atén als mitjans a les portes de la Ciutat de la Justícia en imatge d'arxiu
JORGE GIL - Archivo
Publicado: lunes, 15 abril 2024 18:41

   La jove i la seua exparella van ser els únics dels 1.058 treballadors de la concessionària no subrogats per la Conselleria després de la reversió

   VALÈNCIA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat a la Conselleria de Sanitat a readmetre a la víctima dels abusos de l'exmarit de Mónica Oltra, la jove que va ser, juntament amb la seua parella, l'única dels 1.058 treballadors de la concessionària de l'Hospital de Torrevella no subrogats per l'administració sanitària valenciana després de la reversió al sistema públic.

   D'aquesta forma, la sala estima parcialment el recurs de la jove contra la sentència del Jutjat social número 1 d'Elx, que va condemnar a Sanitat a indemnitzar amb 10.000 euros tant a la jove --que sent menor tutelada per la Generalitat va ser víctima dels abusos sexuals de l'exmarit de l'exconsellera d'Igualtat i Polítiques Socials-- com a la seua parella, en considerar acreditat que van patir una vulneració dels seus drets en ser els únics treballadors de l'àrea de salut de Torrevella que no van ser subrogats per l'administració després de la reversió de la concessió.

   Els recurrents van denunciar infracció de la legislació per no haver condemnat la sentència d'instància a readmetre'ls i a l'abonament dels salaris de tramitació reportats fins a la seua readmissió, malgrat haver declarat la nul·litat dels seus acomiadaments per vulneració de drets fonamentals.

    A més, qüestionaven la quantia de la indemnització fixada en veure-la insuficient davant de la "gravetat de la discriminació patida", en ser els únics treballadors afectats, la qual cosa atribuïen a una "represàlia" pel procediment penal seguit contra l'exmarido d'Oltra.

   Tots dos posaven l'accent en la "dilació" de la Conselleria de Sanitat a haver-hi regularitzat la situació laboral dels demandants el que, al seu judici, invalidava la regularització i, per tant, no exonerava a l'administració autonòmica de la seua obligació de readmetre'ls.

    La sala estima el motiu de recurs però només en relació a la jove perquè "va adquirir la condició de treballadora indefinida en haver-hi seguit prestant serveis per a Torrevella Salut UTE amb posterioritat a la finalització del seu contracte d'interinitat, sense haver subscrit cap altre, per la qual cosa una vegada declarada la nul·litat del seu acomiadament", la conseqüència ha de ser la condemna a la readmissió amb abonament dels salaris de tràmit reportats des de la data de l'acomiadament i fins a la seua readmissió.

   En el cas de la seua exparella, el TSJCV considera que no cap aquest readmissió perquè no s'ha discutit que el seu contracte d'interinitat va finalitzar el 4 de febrer del 2022 per reincorporació del treballador al que substituïa, de manera que la readmissió ja no és possible en haver-se extingit la seua relació laboral.

    La sala manté la indemnització de 10.000 euros fixada en primera instància per danys morals a cadascun dels demandants en considerar l'antiguitat en produir-se la falta de subrogació, que era curta, i l'import dels salaris percebuts i haver-se "ponderat" aquest import.

ELS ÚNICS NO SUBROGATS

   En el moment de la reversió, la jove i la seua llavors parella treballaven a Torrevella Salut com a auxiliar administratiu i com a personal de suport. De la plantilla d'1.058 treballadors, van ser subrogats per Sanitat un total d'1.056, quedant exclosos únicament ells dos, que van interposar demanda per acomiadament.

    Arran d'aquesta demanda, Sanitat va dictar sengles resolucions administratives on, després de reconèixer-se que no es va produir la subrogació que havia d'haver-se fet, va realitzar les liquidacions dels contractes temporals fins hui que tenien fixada, amb les retribucions corresponents.

   En la sentència de primera instància es deixava constància que abans de la reversió, la jove havia presentat la denúncia contra l'ex d'Oltra, la qual cosa havia donat lloc a un procés penal en el qual l'educador va ser condemnat a cinc anys de presó.

    En aquest moment, ja ha ingressat a la presó després de la confirmació de la sentència pel Tribunal Suprem i un jutjat de València ha sobresegut la causa a Oltra i altres 15 ex alts càrrecs i tècnics per un suposat encobriment i l'obertura d'una investigació paral·lela a la judicial.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià