La UCO recopila "relacions personals" i missatges sobre contractes de Corbín amb regidors de Rita Barberá

Archivo - Arxiu - José María Corbín (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: viernes, 1 marzo 2024 19:01

   VALÈNCIA, 1 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil recopila en un nou informe les "relacions de personals" de l'advocat José María Corbín --encunyat de l'exalcaldesa de València, ja morta, Rita Barberá, i que és un dels investigats al cas Azud-- amb diversos regidors en governs de la qual fora primera edil 'popular'. La documentació reuneix diversos missatges que va intercanviar amb ells relatius a contractacions "amb càrrec" a l'Ajuntament.

    Els investigadors han remès al Jutjat d'Instrucció número 13 de València, que s'encarrega d'aquest casusa, un informe sobre les actuacions desenvolupades per Corbín en el qual se centren especialment en la línia seguida pel que fa al Grup Cyes, a més d'ampliar una anàlisi antererior realitzat el 2019.

   En aquest document, al que ha tingut accés Europa Press, la UCO dedica un apartat a les "relacions personals" de Corbín amb l'Ajuntament de València. En concret, reprodueix missatges amb sis edils durant el mandat de Rita Barberá: Alfonso Grau, Cristóbal Grau, Félix Crespo, Alfonso Novo, Jorge Bellver, Ramón Isidro Sanchis, a més d'amb l'actual sotssecretari general de l'Ajuntament de València, José Antonio Martínez Beltrán.

   Sobre Alfonso Grau, recorda la UCO que la seua relació amb Corbín ja ha sigut objecte d'anàlisi en diferents línies d'investigació de la causa, sobretot en les relacionades amb el Grup Axis, però fa esment al contingut d'un dels telèfons mòbils intervinguts a l'advocat en el qual s'han localitzat diversos missatges de text relatius a reunions amb Jaime Febrer --empresari investigat en la causa-- sobre VPO, "precisament" --recalca la unitat-- una de les línies de negiocio d'Axis.

   "Alfonso , com estàs? Dis-me quan puc veure't. Vindria Jaime Febrer. Tema VPO. Una forta abraçada", li escriu. En síntesi, la UCO creu que aquest tipus de sms "evidencien" com Corbín és l'encarregat de posar en contacte a Febrer, que en aquest moment efectuava pagaments a Corbín "en el marc de diferents relacions contractuals, amb càrrecs a l'Ajuntament de València".

   La Policia Judicial ha localitzat igualment comunicacions entre Corbín i Cristóbal Grau, edil d'Esports entre 2007 i 2019 per a l'interès de la causa i que ostenta el càrrec en l'actualitat de cap de gabinet de l'alcaldessa. Alguns missatges, apunta l'informe, "responen a la pretensió per part algun d'ells de mantenir reunions personals", però també assenyala que la vinculació entre tots dos "guarda relació amb l'activitat de l'Ajuntament".

"DESPRÉS DE L'ÈXIT DE LA F1, TRIOMFEM UN POC MÉS?"

   "Després de l'èxit de la F1, triomfem un poc més? Una abraçada", va escriure Corbín, que va insistir: "No em dius res? Una abraçada". Finalment, la resposta va ser: "No hi ha novetat. Jo et dic, una abraçada".

   Amb Félix Crespo --exdelegado de Festes, Cultura Popular i Patrimoni-- destaquen els investigadors un missatge en el qual els agents creuen que podrien parlar de la baremación d'algun contracte públic en fase de licitació, mentre que amb Alfonso Novo (qui va exercir com a regidor de Transports) només fan referència a una sèrie de comunicacions que qualifiquen de "descontextualizadas".

   En el cas de Jorge Bellver --qui és en aquests moments director general de Relacions amb Els Corts--, l'informe posa el focus en la seua etapa com a edil d'Urbanisme i entén rellevants missatges com el datat al febrer del 2009, quan Corbín li va dir a l'exdil "acorda't de parlar amb la cap", apel·latiu que la UCO associa a Rita Barberá.

    També subratlla un altre de març del 2010: "Jaime Febrer proposa una solució per al Llevant Un. Alfonso i Cristóbal ja ho saben. Quan vulgues t'ho expliquem". A això, el regidor respon: ".. De l'altre, alguna cosa estic parlant amb el Llevant. Ja et diré...".

    Per a la UCO, aquests missatges resulten rellevants atès que "es relacionen de forma directa" amb una operativa urbanística que Febrer pretén desenvolupar i que "inclou a l'Ajuntament" sostenen.

   Amb Ramón Isidro Sanchis, encarregat del Cicle Integral de l'Aigua, entre altres delegacions, l'informe només parla de dos sms, de maig de 2010, tots dos relacionats amb la tramitació d'un expedient en el si del consistori. "Ramón. Exp. Activitats 03901-2009-2755. Tardarà molt a resoldre's? Dis-me alguna cosa. Una abraçada. Pepe Corbín".

   Finalment, Corbín sol·licita al juliol del 2014 a Martínez Beltrán veure's "fora de la casa", alguna cosa que els agents identifiquen amb fora de l'Ajuntament. En aquest punt, recorda la UCO que en la seua declaració com a testimoni Marínez va dir que havia vist a Corbín tres vegades que recordara, una vegada en alcaldia, una altra en una declaració judicial i una última en una vetla.

    D'altra banda, en l'informe --de més de 120 pàgines-- la Guàrdia Civil insisteix que hi ha indicis de cobrament de comissions en efectiu.

   Inicialment, rememora, la causa es va centrar en la investigació i anàlisi dels pagaments percebuts per Corbín Advocats provinents de determinades societats o grups que mantenien interessos empresarials amb l'Ajuntament de València.

    Això hagut de, agrega, al fet que, sobre la base de diferents elements, "s'infereix que aquests pagaments es correspondrien realment amb comissions il·lícites desemborsades en atenció, a diverses adjudicacions públiques o decisions d'índole administrativa dutes a terme per l'Ajuntament de València".

"NOMBROSOS INDICIS"

   "La investigació desenvolupada al llarg de la present instrucció, --insisteixen-- ha permès conjuminar nombrosos indicis en aquest sentit i que se sumen als ja existents. Així mateix, no s'han evidenciat elements,que desvirtuen aquesta hipòtesi, malgrat la gran quantitat de diligències practicades".

    Pel que fa al cobrament d'aquestes suposades comissions, la UCO conclou que per al cobrament de les comissions la dinàmica seguida consistiria a haver-hi pactat l'import de la comissió i, després d'això, determinar que una part de la mateixa s'abonara en efectiu i, la restant, a través de facturació amb el despatx Corbín Advocats.

    En aquest sentit, posa exemples concrets. Un d'ells seria la UTE Els Fogons, que va ser adjudicatària el 2005 d'un contracte públic per part de l'EMTRE per a la construcció i gestió d'una planta de residus. Segons l'informe, l'import que, com a conseqüència de l'anterior, aquesta UTE havia d'abonar a José María Corbín ascendia a 2.250.000 euros (1.800.000€ a través de contractació (15.000 euros/mes x 12 mesos x 10 anys) i 450.000 en efectiu.

    Circumstàncies sorgides posteriorment, segons la Benemérita, van fer que aquesta forma de pagament es vera alterada, havent-se facturat per Corbín Advocats únicament 705.000€ (IVA no inclòs), en lloc dels 1.800.000€ inicialment acordats. Això podria haver tingut com a conseqüència, sempre segons l'informe, la percepció per la seua banda d'una compensació en efectiu de la resta de l'import.

    Finalment, el dossier aporta documentació relativa a la supeusta comissió per part de Corbín de presumpta defraudació tributària. Es tracta d'una sèrie d'anotacions manuscrites dels exercicis 2015 i 2016 en la qual s'arrepleguen, com a opcions per a "aparentment reduir el pagament de tributs", la següents: "Fer un pto a algú mort o a una societat sense activitat" o "fer una fact. Reforma per 60.000+IVA li costaria pagar l'IVA de 12.600 a qui siga".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià