La UV vota per primera vegada el projecte de reforma del Campus de Tarongers que serà "més verd, sostenible i acollidor"

La rectora Mavi Mestre en la presentació
ALBERTO GRADOLÍ VIVAS
Publicado: lunes, 19 septiembre 2022 16:15

   Mestre admet que hi haur "inconvenients" per els arquitectes saben que s'ha d'interferir el menys possible en la vida universitria

   VALNCIA, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La rectora de la Universitat de Valncia (UV), Mavi Mestre, ha presentat aquest dilluns els tres projectes finalistes de la reforma del Campus de Tarongers, sota el nom d'Obrint Pas, Trencant en Verd i Hspera i seleccionats per un jurat, que seran, per primera vegada, votats per la comunitat universitria.

   "El que volem especialment és la participació dels estudiants perqu sou els que més hores passeu ací", ha indicat la rectora, que ha subratllat que aquesta reforma, després de la selecció dels projectes i la votació de la comunitat universitria --oberta fins al 19 d'octubre--, ser per a "tota la vida", per la qual cosa s'ha de pensar "bé".

   Mestre ha presentat aquest dilluns les iniciatives a la comunitat universitria en un acte celebrat en la Facultat de Magisteri. La rectora ha expressat que el que es persegueix amb aquesta reforma és tindre un campus "més verd, més sostenible i més acollidor".

   Segons ha recordat la rectora, quan van comenar a impartir-se classes en Tarongers en 1995, els edificis, les titulacions i l'ús de les tecnologies era "molt diferent al que tenim i necessitem hui". En aquest sentit, ha defs que els edificis actuals "no permeten eixa convivncia necessria especialment per a l'estudiantado, ja que el pas per la vida universitria no és només estar en classe, sinó conviure, fer amics, pensar en comú".

   "Des de 1995 ha canviat molt el pla d'estudis amb la implantació de prctiques que ha implicat estar molt més temps a les facultats, en part perqu aquest campus, igual que el de Burjassot, no estan en el cor de la ciutat, sinó que requerixen desplaament", ha assenyalat la rectora, al mateix temps que ha agregat que, davant aquesta situació, "all que volem és adaptar-nos a edificis més sostenibles".

   Així mateix, ha indicat que el procés d'adaptació "no s'acaba ací", ja que en incrementar les titulacions i, per tant, el nombre d'estudiants, "necessitem més edificis i un campus més acollidor".

"NO PAREIXIA FCIL"

   Al seu juí, "no pareixia fcil canviar els espais externs, per aquests projectes donen la possibilitat de tindre més verd i llocs per a conviure". Respecte a aquests nous espais, Mestre ha fet una crida als estudiants, que "són els que més els aprofitaran", perqu s'impliquen en la votació de la iniciativa guanyadora i actuen com un canal de difusió entre els seus companys.

   "Aquesta reforma és per a molt de temps i, probablement, també per a tota la vida, per tant cal pensar-ho bé, comentar-ho entre vosaltres i decidir el que considereu que us dona més opcions per a estar ací a gust", ha subratllat la rectora, qui ha apuntat que la Covid-19 "ens ha demostrat que és molt necessari participar de la comunicació no verbal, d'eixa convivncia".

   Mestre ha manifestat que el seu desig és tindre el projecte adjudicat en aquest trimestre amb l'objectiu de "gaudir dels resultats el més prompte possible". "Sé que aquests processos són lents i si no ho haguérem fet d'aquesta manera, probablement ja estaria adjudicat, per volem que trieu", ha afirmat.

LA MENOR INTERFERNCIA POSSIBLE

   Quant a les dificultats que puguen sorgir d'aquests treballs, la rectora de la UV ha asseverat que "inconvenients hi haur". "Els arquitectes saben que han de fer-ho de manera que s'interferisca el menys possible en la vida universitria, per cal assumir-los pensant que el resultat ho mereix, per a confie en la pacincia", ha ressaltat.

   Per la seua banda, el vicerector d'Economia i Infraestructures, Justo Herrera, ha indicat que les votacions, que duraran fins al 19 de novembre, es realitzen a través d'un enlla únic de votació personal que la comunitat universitria rebr en el seu correu electrnic.

   "El procés porta ja una srie de fases, per potser aquesta és la més important", ha expressat Herrera, al mateix temps que ha agrat a tots els implicats en el projecte.

   El vicerector ha informat que els panells que expliquen les característiques dels tres projectes finalistes es podran consultar en els vestíbuls dels edificis departamentals de cadascuna de les facultats del campus.

   La UV va convocar el passat 24 de mar un concurs d'idees per a rebre les propostes de projectes, dels quals aquests tres són els finalistes i els que se sotmetran a votació. El més votat servir de base per a la redacció del projecte definitiu, que es dur a terme per l'estudi que resulte adjudicatari del procés.

4.200 M2

   El projecte intervé en una zona de més de 4.200 metres quadrats i el pressupost base de licitació estar entre el milió i mig i els dos milions d'euros. Aquesta reforma forma part d'una iniciativa "més ambiciosa" que s'ha treballat amb els diferents equips de governs dels quatre centres del campus, segons ha indicat Herrera.

   El vicerector d'Economia i Infraestructures ha destacat algunes de les singularitats de cadascun dels projectes que responen objectius que s'havien marcat des de la UV com substituir el sl de llamborda per un sl verd o crear espais a l'aire lliure que permeten organitzar esdeveniments.

   Sobre Obrint Pas, Herrera ha destacat que deixa una zona per a realitzar actes en la part principal i té en compte el reciclatge, ja que contempla que la llamborda que es retire es convertisca en matria primera per a l'elaboració del sl d'aquells llocs on ha de mantindre's.

   En el cas de Trencant en Verd, ha ressaltat que en la part davantera de la biblioteca Gregori Mayans se situaria una escalinata que dona accés a l'edifici de manera frontal. També, en la cantonada entre el carrer Ramón Llull i l'avinguda Tarongers, contempla la creació d'una installació per a realitzar reunions.

   Per la seua banda, Hspera també dóna protagonisme a la part davantera de la biblioteca amb un gora. A més, s'ha treballat el mobiliari i els aspectes que tenen a veure amb afavorir l'ús de desplaaments sostenibles com són les bicicletes.

   "A és un concurs d'idees, la qual cosa comporta que el projecte guanyador es portar el primer premi, per, si hi haguera alguna possibilitat de millora, la redacció del projecte podria esmenar alguna cosa que no ens acabara d'agradar o que fóra aprofitable d'algun altre projecte que incorpore elements que ens pareguen interessants", ha concls Herrera.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià