La vaga educativa demana parar "l'atac a l'educació pública" i confia que el Consell "reaccione"

Manifestació a València durant la jornada de vaga en Educació impulsada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic
ROBER SOLSONA/EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 23 mayo 2024 16:43

  La Plataforma subralla el "bon acolliment" de l'atur i Educació xifra el seguiment en un 18% i destaca la normalitat en els centres

VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

La vaga educativa convocada aquest dijous a la Comunitat Valenciana per a protestar contra les polítiques del PP i Vox --partits de govern en aquesta autonomia-- ha arrancat amb "molt bon acolliment" i l'esperança que el Consell "reaccione". "Si no és així, en les pròximes setmanes hi haurà tal vegada més" accions.

Així ho ha assegurat el president de la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de la província de València (Fampa-València) de la Confederació d'AMPA de la Comunitat Valenciana 'Gonzalo Anaya' i portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament públic, Rubén Pacheco, en declaracions als mitjans en la manifestació que aquest matí recorre el centre de València.

Pacheco ha recordat que entre les motivacions d'aquest atur educatiu figura, com a "primera i principal", les lleis que presenten PP i Vox "en les quals s'ataca directament l'educació pública", ha dit en referència a la proposició de llei de llibertat educativa.

Igualment, ha criticat "el districte únic segregador, l'arranjament escolar que elimina 206 aules en l'escola pública i que derivarà inevitablement alumnat cap a l'escola concertada, la pèrdua de professorat i especialistes, el transport escolar deficient o el tancament de grups en les escoles oficials d'idiomes".

Preguntat per les declaracions realitzades pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, vinculant la convocatòria d'aquesta vaga a l'inici de la campanya de les eleccions europees, l'integrant de la Plataforma ha replicat: "Dis-me de què presumeixes i et diré de què manques. Si ell està en aquest càlculs, li puc assegurar que nosaltres no. La nostra prioritat és la qualitat de l'escola pública, ni més ni menys. Si ell està en aquest càlculs, serà un problema seu".

I ha asseverat: "Esperem que el govern autonòmic reaccione. En aquest sentit, hem de ser optimistes, realistes, òbviament, però optimistes. Esperem que reaccione i si no reacciona, en les pròximes setmanes hi haurà tal vegada més" accions.

"RETALLADES SALVATGES"

Respecte al seguiment de la vaga, Marc Candela, del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha instat a esperar a les xifres definitives de la vesprada, encara que ha afirmat que hi ha "un bon seguiment".

Per la seua banda, el permanent sindical d'UGT País Valencià, Kilian Entenimentada, ha reivindicat una millora de les condicions laborals dels docent de la Comunitat Valenciana que, segons ha apuntat, està "a la cua en salaris i retribucions".

La secretària de política educativa de la Federació d'Educació de CC.OO, Xello Valls, ha reclamat una educació pública de qualitat i en valencià que defense "els principis equitatius" de l'escola basat en els ODS4.

Igualment, el representant d'Escola Valenciana Voro Golfe ha definit la llei de 'llibertat' educativa com una proposta de "marginació" i "arrinconamiento" del valencià basada en premisses "equivocades".

"S'ha rebutjat el consens de la Llei d'Ús, aprovada fa més de 40 anys, sense cap vot en contra, i sobre el pretext de la llibertat educativa es camufla una marginació del valencià, no només en el sistema educatiu, sinó per extensió en tota la societat", ha subratllat.

El respresentante d'Educació de CGT, Javier Fontfría, ha apuntat que aquestes "retallades salvatges" són només "el principi" i ha assegurat que continuaran recolzant les mobilitzacions fins que es frene aquesta situació.

ATAC "FRONTAL" A L'EDUCACIÓ PÚBLICA

La manifestació a València --una de les quals s'ha convocat al llarg de la Comunitat durant la jornada de vaga-- ha arrancat sobre les onze del matí i recorre el centre de la capital. Els assistents coregen lemes com "Mira Rovira, vaga educativa", "Rovira, Mazón, a pensar al racó", "Conseller dimissió", "Educació pública de qualitat en valencià" i "En educació cap retallada". També porten cartells com 'Stop retallades a l'escola publica', 'Educació sense censura' i 'No ens toqueu la llengua'.

Entre els assistents a la manifestació es trobaven diversos representants de Compromís i del PSPV els qui han mostrat el seu suport "més ferm" a la protesta.

Des del grup socialista en Els Corts, el seu síndic José Muñoz ha reclamat el cessament del conseller i ha criticat les polítiques del Consell basades en "les retallades, la segregació entre els xiquets rics i pobres, i a defensar l'educació privada enfront de la pública". Per la seua banda, el portaveu de Compromís a Les Corts, Joan Baldoví, ha qualificat al conseller d'Educació com "el pitjor des de la democràcia" i ha assegurat que la seua gestió al capdavant és un "nyap".

"COMPLETA EXTINCIÓ DEL VALENCIÀ"

D'altra banda, diversos docents assistents a la concentració han criticat el districte únic que consideren que "segrega" als alumnes i també el maltractament al valencià que cerca la seua "completa extinció".

D'aquesta manera, han coincidit a apuntar que estan "calfant motors" ja que asseguren que van a continuar amb les protestes per a frenar les "retallades" que cerquen una "major privatització" de l'escola pública.

"És un sentiment agredolç veure que amb totes les vagues que s'han fet i els avanços que hem aconseguit veus que hem tornat a la casella d'inici, però aquest govern va de cara i sabem que les seues polítiques es basen a retallar i derivar diners cap a la concertada i la privada. Hem decidit que toca plantar-nos i això és el que anem a fer", ha indicat la cap d'estudis de l'IES Massamagrell.

SEGUIMENT DE LA VAGA

En un primera valoració fins a les deu del matí, la Plataforma disposava de dades d'una enquesta contestat en 196 centres dels més d'1.500 centres educatius. Afirmen que "hi ha comarques amb un 50% de seguiment per part del professorat i molts centres pràcticament buits en diferents llocs".

El col·lectiu es mostra "satisfet" amb la resposta de la comunitat educativa i espera que la Conselleria d'Educació i el govern valencià "atenguen les reivindicacions de la comunitat educativa, que es manifestarà pels carrers de molts municipis valencians durant el matí i a Alacant, València i Castelló a la vesprada".

Per la seua banda, des de la Conselleria d'Educació han informat que el seguiment de la vaga, amb dades de dos quarts de dotze del matí facilitats per les adreces dels centres, ascendeix al 18,05%. A la província d'Alacant arriba al 17,70%; a Castelló, al 16,32% i a la de Valencia, al 18,86%.

El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, ha subratllat que, segons les dades recaptades a través de la inspecció educativa, "els centres estan funcionant amb absoluta normalitat i no hi ha absolutament cap incident digne d'esment".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià