Més de 40 entitats socials de les Balears reclamaran demà Antich el pagament d'un deute de 10 milions d'euros

Actualizado: miércoles, 10 junio 2009 16:32

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

Més de 40 entitats socials i sense ànim de lucre es reuniran demà amb el president del Govern, Francesc Antich, per reclamar el pagament d'un deute de 10 milions d'euros que les administracions balears mantenen amb aquest sector i que podria ocasionar el tancament d'algunes d'aquestes organitzacions.

Aquestes entitats de les illes pertanyen a vuit xarxes diferents relatives a diferents àmbits socials com persones amb discapacitat, la inclusió social o l'economia alternativa, entre d'altres. A més, segons va detallar la portaveu i presidenta de la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària (REES), Pilar Ponce, aquestes presten servei a més de 200.000 usuaris i posseeixen més de 3.000 treballadors i 4.000 voluntaris.

Ponce ha remarcat que el deute és amb el Govern, els Consells Insulars i els diferents ajuntaments de l'arxipèlag. Tot i això, es va mostrar confiada que Antich els donarà demà una "resposta àgil i que solucionarà els seus problemes".

Alhora, va detallar que durant l'audiència li demanaran que el Govern realitzi "esforços en la consolidació del sector" i reclamaran l'"estabilitat" dels serveis que presten perquè es garanteixi, d'aquesta manera, la qualitat proporcionada als usuaris.

La portaveu ha destacat que es tracta d'un "deute greu" ja que entre el 70 i el 80 % del pressupost d'aquestes més de 40 entitats es destina a pagar els salaris del personal. A més, ha assenyalat que són dues les entitats que podrien tancar pròximament a causa de a la falta de recursos econòmics tot i que va alertar que serien moltes més si la situació s'allarga en el temps; es produirà un "efecte dòmino", ha afegit.

Ponce ha manifestat que han tingut "molta paciència" però que "cada vegada és més difícil negociar amb els bancs". Així, ha indicat que ja han passat els terminis de venciment dels diferents pagaments que els havien de fer les diferents administracions de les illes.

Per la seva banda, el president del Fòrum per la Qualitat (Foqua), Jesús Luna, ha assenyalat que aquests diners pertany a les despeses de funcionament d'aquestes entitats sense ànim de lucre.

Alhora, ha subratllat que, si a partir de novembre es produeix un augment de persones necessitades de serveis socials, tal com ahir ha assenyalat el tinent d'alcalde de Benestar Social, Participació Ciutadana i Cultura de l'Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske, es veurà afectada també la "qualitat dels serveis".

Així, ha remarcat que són les administracions públiques les que han d'eliminar el deute, així com prendre mesures davant de la previsió de l'increment de demanda de serveis.

Les vuit xarxes que conformen el tercer sector són, a més de Foqua i Rees, la Xarxa per a la Inclusió Social, la Federació Balear d'Organitzacions a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual (Feaps), la Federació Balear d'Entitats d'Atenció a la Infància i Adolescència (Feiab), la Federació de Salut Mental de Mallorca (Fessmm), la Unió d'Associacions i Centres d'Assistència a Minusvàlids Físics, Psíquics i Sensorials de les Balears (Unac), i la Federació Balear de Persones amb Discapacitat.