AMP.-El Consell supera un "acord històric" amb el PP i donarà suport a la modificació del PTM que inclou eliminar 19 ART

Actualizado: miércoles, 19 mayo 2010 16:51

La modificació suposa l'eliminació de més de 480 hectàrees de creixement previst


PALMA DE MALLORCA, 19 May. (EUROPA PRESS) -

L'equip de govern del Consell de Mallorca ha arribat a un "acord històric" amb el PP mitjançant el qual aquest partit donarà suport a l'aprovació inicial de la modificació del Pla Territorial de Mallorca (PTM), que inclou l'eliminació d'un total de 19 Àrees de Reconversió Territorial (ART), al ple de la institució del pròxim 3 de juny.

En una roda de premsa conjunta entre membres de l'equip de govern i del PP, la presidenta de la institució, Francina Armengol, ha lamentat no haver arribat a un acord també amb UM -que estava en contra de l'"eliminació massiva" d'ART-, tot i que ha expressat el seu desig que el partit regionalista "se sumi" a l 'obtingut amb els populars. Segons ha destacat, "val la pena" que el partit regionalista recolzi la modificació que suposarà que el creixement de les Balears no estarà "lligat a bombolles immobiliàries".

L'eliminació de les 19 ART, tant directes com diferides, suposa la supressió de més de 480 hectàrees de creixement previst. En concret, hi ha 13 diferides -necessiten l'adaptació dels planejaments municipals per executar-se- i sis d'execució directa, pel que no impliquen cap canvi i la seva execució pot ser immediata.

A més, a les zones turístiques afectades es preveu que es puguin portar a terme operacions de reconversió únicament a través del Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística en els àmbits en els quals els municipis considerin que cal fer, i s'elimina la possibilitat de passar d'ús turístic a residencial.

D'altra banda, la proposta amplia les zones incloses sota la figura d'Àmbit d'Intervenció Paisatgística de nova creació que, a més de les zones propostes en els entorns de Son Espases i La Real, inclou els projectes de recuperació paisatgística pròxims al Torrent Gros i Cala Millor, una vegada que s'hagin suprimit els seus ART, així com el de l'antiga central tèrmica d'Alcúdia.

L'acord inclou algunes disposicions transitòries per aclarir la situació dels municipis que ja s'han adaptat correctament al PTM -Alcúdia i Calvià- i evitar-los que ho hagin de tornar a fer un altre cop. Així, es pretén que la modificació proposta no afecti al procés d'adaptació dels municipis.

D'altra banda, inclou l'eliminació definitiva de la proposta d'autovia Inca-Manacor i el segon cinturó de Palma, a través de la integració al PTM de les propostes del Pla de Carreteres aprovat a final del 2009.

POSTURES "NO MOVIBLES" SOBRE ES GUIX

Pel que fa a la desclassificació que l'equip de govern desitja portar a a Es Guix (Escorca) sobre la qual el PP s'ha mostrat en contra, la presidenta del Consell ha assenyalat que les postures sobre aquesta matèria entre les diferents formacions "són molt clares, conegudes i no movibles". Tot i això, ha assenyalat que encara tenen fins al pròxim 3 de juny per "clarificar postures".

Armengol ha remarcat que avui és "dia important per al Consell i els mallorquins" i va agrair al portaveu del PP en la institució, així com el president de la formació, Jaume Font i José Ramón Bauzá, respectivament, la seva "consideració i treball" en la consecució de l'acord. Segons ha dit la presidenta, es tracta d' una proposta "ambiciosa" que posa límits al creixement urbanístic, alguna cosa d'especial importància en èpoques de crisi econòmica com l'actual.

Per la seva banda, Bauzá ha destacat que, per a la seva formació, el "coherent" era eliminar o totes o cap ART -la primera proposta del Consell només preveia suprimir set-. A més, ha considerat que l'acord posa en relleu que les actuacions del PP "supera els criteris d'ideologia política". Segons ell, el consens en aquesta matèria "escenifica" que "no estem aquí per pensar en nosaltres".

Alhora, va negar que l'acord tancat "depengui de les actuacions judicials" -en relació amb el Cas Pla Territorial de Mallorca- i, sobre la imputació de Jaume Font, va entendre que "ja arribarà el moment de parlar d'aquest punt".

La portaveu del Bloc en la institució, Joana Lluïsa Mascaró, ha recordat que els partits que formen part del Pacte sempre han apostat per un "canvi de model" en què hi hagi un "urbanisme més transparent" i va coincidir amb la resta de representants que es tracta d'un "pacte històric" que possibilita el canvi de model territorial.

INDEMNITZACIONS

Preguntada sobre si aquest acord posa en relleu que l'equip de govern pot portar a terme les seves polítiques sense el suport dels 'uemites', Armengol ha assenyalat que el que fa és únicament ratificar que la modificació no podia ser aprovada només amb els vots de PSOE i Bloc i que "la meva idea, com presidenta, és sumar", motiu pel qual li ha ofert la seva proposta els partits de l'oposició.

Pel que fa a si caldrà pagar indemnitzacions als afectats per l'eliminació d'aquestes ART, Armengol ha indicat que, després de l'aprovació inicial de la modificació, es portarà a exposició pública i es podran fer les al·legacions que es consideri.

A més, ha assenyalat que existeix un informe de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que apunta a la possibilitat de procedir a la supressió de les ART sense indemnitzacions. Tot i això, ha reconegut que aquest tipus de decisions "solen acabar als jutjats. Tots tenen dret a demanar el que creen per la seva propietat, tot i que, normalment, el Consell no ha pagat indemnitzacions".