Balears, Galícia, el País Basc i Catalunya reclamen que els seus idiomes s'incloguin a la base de dades europea IATE

Actualizado: viernes, 17 junio 2011 19:12


SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

Els responsables de Política Lingüística de les comunitats de les Balears, Galícia, el País Basc i Catalunya han acordat aquest divendres sol·licitar formalment la Comissió Europea la incorporació de les seves llengües pròpies a la base de dades terminològica de la UE, coneguda per les sigles IATE.

Així ho ha explicat el secretari xeral de Política Lingüística, Anxo Lorenzo, després de la reunió mantinguda en la Xunta amb les responsables en aquesta matèria del País Basc, Catalunya i Balears --Lourdes Auzmendi, Yvonne Griley i Margalida Tous, respectivament-- per analitzar el seguiment del protocol de col·laboració que aquestes regions mantenen a l'àmbit de la política lingüística.

Entre els acords adoptats a la reunió està la sol·licitud d'incorporació dels seus idiomes propis a la base de dades IATE, una eina que disposa de 8 milions de termes validats i que suposarà un "pas endavant" al "reconeixement internacional" d'aquestes llengües.

D'altra banda, els responsables han acordat establir un sistema de mutu reconeixement de les habilitacions professionals per traductors i intèrprets jurats que, a l'exercici de les seves competències, expedeixen els governs català, gallec i basc i de l'habilitació en cadena a partir de les habilitacions professionals i titulacions que expedeix el Ministeri d'Afers Estrangers.

En aquesta línia, la directora general de Política Lingüística de Catalunya, Yvonne Griley, ha afirmat que aquesta mesura permetrà que "sigui més senzill" accedir a la professionalització en aquest camp i alhora possibilitarà "créixer en qualitat".

D'altra banda, els responsables autonòmics han acordat l'establiment del Premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe de l'Estat, que tindrà per objectiu reconèixer el comès fet per persones, entitats o empreses que contribueixen a la promoció i a la incorporació de la diversitat lingüística a Espanya.

Finalment, a la reunió han abordat el seguiment de l'informe del Comitè d'Experts en relació amb el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, tenint en compte que aquest comitè s'entrevistarà amb els Governs autonòmics en la primera setmana de juliol.