Balears registra la la pujada més forta interanual dels preus industrials del país, davant la caiguda nacional

Actualizado: miércoles, 25 marzo 2009 14:44

PALMA DE MALLORCA, 25 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els preus industrials a Balears van experimentar un augment del 8,4 % en febrer respecte al mateix mes de l'any passat, una pujada que contrasta amb la caiguda de l'1,1 % registrada a nivell nacional, i que suposa la major disminució des del març de 1999, quan van registrar també un descens de l'1,1%, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, Balears es posiciona com l'única comunitat, amb diferència, en registrar un augment tan destacat dels preus industrials, i que contrasta amb les caigudes experimentades a Andalusia (-9,2%), Múrcia (-4,1%), Castella-la Manxa o El País Basc (-3,8%). En sintonia amb Balears s'ha situat Madrid, amb una pujada, tot i que inferior, del 5,6 % a l'Índex de Preus Industrials.

Així, en relació al mes passat, els preus a Balears van augmentar un 0,2 %, davant la dada estatal, que assenyala que es van mantenir estables. Canàries ha estat alhora la regió on més es van incrementar els preus industrials en taxa mensual, amb un avanç del 0,6% en febrer respecte a gener, seguida de Madrid (0,4%), Múrcia (0,3%) i Balears (+0,2%). Per contra, on més han baixat han estat a Extremadura (-2%) i Aragó (-0,7%).

Les activitats que més van influir en aquesta variació interanual en el conjunt de l'Estat han estat les de coqueries i refinació de petroli (-33,1%), metal·lúrgia (-12,8%) i indústria de l'alimentació (-3,6%).

Per destí econòmic dels béns, les taxes de variació respecte el mes de febrer del 2008 han estat del 0,4% per als béns de consum (2,4% els béns de consum durador i del 0,1% per als béns de consum no durador), de l'1,5% per als béns d'equip, del -3,2% per als béns intermedis i del -1,9% per a l'energia, que va reduir els seus preus per tercer mes consecutiu després d'haver-se passat 15 mesos a l'alça.

En termes mensuals, les activitats que han registrat les caigudes de preus amb major repercussió han estat les d'indústria del paper, metal·lúrgia i fabricació de productes de cautxú i plàstics, amb descensos de l'1,5%, 0,7% i 0,6%, respectivament, mentre que, entre les quals van experimentar pujades, les de major repercussió han estat les de fabricació de productes farmacèutics i la indústria de l'alimentació, amb avenços del 0,6% i del 0,1%.

Atenent a la classificació per destí econòmic dels béns, les taxes de variació intermensuals han estat del 0,1% per als béns de consum (0,2% per als béns de consum durador i 0,1% per als no duradors), del -0,2% per als béns d'equip, del -0,2% per als béns intermedis, i del 0,1% per a l'energia.