El GOB qualifica d'"amnistia amb els infractors" el Decret Nadal i acusa el Govern de "desregular" l'urbanisme

Actualizado: martes, 15 junio 2010 18:05


PALMA DE MALLORCA, 15 Jun. (EUROPA PRESS) -

El GOB va titllar avui d'"amnistia amb els infractors" el decret Nadal, aprovat avui al Parlament, perquè considera que a partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma es permetrà als empresaris legalitzar les places hoteleres tot i que puguin tenir obert un expedient per infracció, així com per permetre que es puguin reformar aquells establiments ja existents, estiguessin legalment construïts o no.

Així ho han afirmat avui la portaveu del GOB, Margalida Ramis, i el president interinsular d'aquesta organització, Macià Blázquez, els qui van convocar una roda de premsa per criticar l'aprovació d'aquest decret, i alhora van lamentar el 'modus operandi' "erràtic" que ve desenvolupant l'actual Govern, del qual van dir fa política a base de "decrets lleis" per implementar excepcions urbanístiques "amb l'excusa de la dinamització econòmica".

En aquest sentit, la portaveu dels ecologistes ha indicat que la figura legal del decret llei es va incorporar a l'Estatut d'Autonomia per ser utilitzat "en casos d'emergència, que no poden esperar la tramitació parlamentària o com a mesura cautelar fins a l'aprovació d'una nova llei". Tot i això, ha afirmat que el Govern està utilitzant aquesta fórmula per a "la desregularització urbanística", especialment "per al sector turístic".

Així, va posar com a exemples d'aquesta política "de bojos" el Decret Llei de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a Balears, conegut com a Decret Nadal; el Decret Llei de mesures ambientals per impulsar les inversions i l'activitat econòmica, anomenat com Decret Grimalt; el Decret d'unificació i simplificació dels tràmits en matèria turística; i ara, la modificació del Decret Nadal convertit en Projecte de Llei.

Respecte a aquest últim, Ramis ha dit que permetrà que els establiments que hagin fet ampliacions irregulars puguin "fer remodelacions mantenint els volums existents" i "ampliacions del 10 % de la superfície realment construïda", "inclosa la part il·legal".

Així, va posar com a exemple que si un establiment de deu altures situat en primera línia de platja s'hagués de reconstruir, amb la normativa actual tindria "limitació d'altura", mentre que amb l'entrada en vigor del Projecte de Llei podrà incrementar el seu volum. De manera que "consolida aberracions urbanístiques en primera línia" de platja, ha postil·lat l'ecologista.

PROPOSTES DEL GOB

Ramis va recalcar que és "un error" intentar impulsar el sector turístic mitjançant "la planificació urbanística". En aquesta línia s'ha expressat també el president interinsular del GOB, qui ha apuntat que "es volen plantejar solucions a la crisi aplicant les mesures que van conduir a la mateixa", referint-se a "realimentar la bombolla urbanística".

Per a l'ecologista, amb aquesta manera d'actuar es "fa que el medi ambient sigui el que pagui la crisi". Per aquesta raó, el GOB proposa una sèrie de mesures alternatives per impulsar l'economia de les illes, com la diversificació dels sectors productius, el consum dels productes locals, generar proximitat per reduir el consum energètic derivat del transport de productes, disminuir el consumisme i l'excés dels recursos, la reconversió dels espais naturals i l'ambientalització del turisme, entre d'altres mesures.