Grimalt diu que s'augmentaran els amarratges de ports esportius però "mai" podran satisfer-se les 3.500 demandes

Actualizado: miércoles, 12 marzo 2008 17:23

MADRID, 12 de març (EUROPA PRESS)

El Govern desplegarà mesures de reordenació i petites ampliacions dels ports esportius de les illes per augmentar el nombre d'amarratges, però admet que "mai" podran assolir-se les 3.500 demandes per a ús d'aquestes instal·lacions que es troben en llista d'espera durant els mesos d'estiu.

Així ho va detallar el conseller de Medi Ambient del Govern, Miguel Ángel Grimalt, durant la celebració del dia institucional de les Balears al saló Nàutic de Madrid, qui va apuntar a més que el seu departament treballarà de manera intensa a traslladar aquest estoc de sol·licituds a la resta de mesos de l'any, i que contribuirà al seu torn com element que a favor de la desestacionalització del turisme.

"Des de la consciència que no podem arribar a aquestes 3.500 demandes que tenim, aplicarem aquestes millores per ampliar l'oferta i incrementar-la en tots els mesos de l'any", ha afirmat el conseller.

Segons les dades de la Conselleria de Medi Ambient, la demanda real de les illes és "molt fort" com mostra que durant l'any es deneguen més de 2.000 amarratges en el Puerto de Andratx, unit a una llista d'espera general de 3.500 amarratges en els mesos de temporada alta.

Actualment la comunitat autònoma té 61 instal·lacions portuàries que suposen un total de 19.993 amarratges a Balears, dels quals 14.635 estan concentrats a Mallorca, 2421 a Menorca, 2724 a Eivissa i 213 a Menorca.

"Estem treballant en una sèrie de mesures per incrementar amarratges sense fer nous ports esportius ja que aquests poden tenir una repercussió negativa a la costa.

Una d'elles és la reordenació dels ports existents per generar més espai. No descartem petites ampliacions sempre que siguin sostenibles i no impliquin un nou port", ha afirmat Grimalt als mitjans de comunicació, i recordant que amb això es compleix un dels compromisos del 'Pacte de Govern' de no generar nous ports durant la present legislatura autonòmica.

AIGUAMOLLS SEQUES

Grimalt va detallar en roda de premsa que la Conselleria apostarà també per l'oferta d'aiguamolls seques com un element que ajudi a solucionar la sobreoferta de peticions d'amarratge que arriben als ports esportius de les Balears, i va assegurar que el sector "ha de créixer" a Balears d'acord amb la "capacitat competitiva" que ha demostrat.

El titular de Medi Ambient va precisar que, si bé aquesta fórmula no ha tingut "molt èxit" a Balears, "està convençut" que és un "sector de futur" perquè les embarcacions atracades durant tot l'any i que no siguin utilitzades "no han d'estar tot el temps a l'aigua", podent ser viables el traslladar-les a aquestes zones.

Tot i això, Grimalt va assegurar que malgrat "aquestes dificultats" per donar sortida a la demanda, el turisme nàutic és un sector " exclusiu i emblemàtic" a les illes, i que tindrà el suport del Govern per a la seva promoció, com mostra la seva presència al saló Nàutic de Madrid.

El conseller va assegurar també que l'oferta turística dels ports esportius és un aspecte "estratègic" en l'economia balear perquè s'articula mitjançant un "desenvolupament sostenible" i genera riquesa a l'atreure visitants amb "alt poder adquisitiu". Grimalt va especificar al seu torn que el sector té fortes infraestructures.