Les cel·les de l'antiga presó de Palma es convertiran aquest divendres i dissabte en escenaris de 'microteatres'

Actualizado: viernes, 1 julio 2011 16:19


PALMA DE MALLORCA, 1 Jul. (EUROPA PRESS) -

Les cel·les de l'antiga presó de Palma es convertiran aquest divendres i dissabte, així com el 8 i el 9 de juliol, a partir de les 21.30 hores, en escenaris de 'microteatres' en els que es representaran obres d'entre deu i quinze minuts de durada, relacionades amb el món de la presó i la comissió de delictes i que podran ser gaudides per un màxim de deu persones en cadascuna de les cel·les.

Així ho ha explicat a Europa Press un dels impulsors d'aquesta iniciativa, l'actor Albert Comas, qui ha detallat que, en total, es representaran sis obres durant sis passis, al llarg d'al voltant de dues hores, de manera que cada dia podran acudir un màxim de 360 persones a gaudir dels 'microteatres', tenint en compte, a més, que l'entrada és gratuïta, a causa que es tracta d'un espai públic pertanyent a Institucions Penitenciàries.

Tot i això, a la sortida se situarà un barret, amb la finalitat que els espectadors puguin fer les seves donacions, en el cas que els hi hagi agradat les diferents representacions teatrals, durant les quals s'oferirà alguna cosa de menjar i beguda, gràcies al fet que aquesta iniciativa tindrà diversos patrocinadors.

Entre els actors que participaran en aquesta iniciativa de 'microteatre', que va sorgir per primera vegada a Madrid, es troben el protagonista de Mossèn Capellà, Joan Miquel Artigues, així com el també actor d'aquesta sèrie Santi Pons i l'actor de Laberint de Passions Joan Manel Vadell. Mentrestant, les obres, que són totes inèdites, han estat escrites per Pere Fullana, Marta Barceló, Álex Tejedor i Pitus Fernández.

D'altra banda, Comas ha explicat que les obres estaran interpretades per un o dos actors com a màxim, mentre que no haurà atrezzo, més enllà d'una bombeta en les cel·les perquè els espectadors puguin gaudir de la interpretació.

Al tractar-se d'un espai abandonat, ha indicat que als últims dies, tres presos de la presó de Palma que es troben en règim de tercer grau han acudit a l'antiga presó per netejar i muntar l'electricitat en les cel·les que es convertiran en petits teatres durant els quatre citats dies del mes de juliol.

A més, d'aquests quatre dies, els impulsors d'aquesta iniciativa a Palma, els actors Albert Comas i Lidia Miranda i l'actor i director de Voramar Teatre d'Andratx, Joan Porcel, no descarten posar-se en contacte amb el director de la presó de Palma, Manuel Avilés, per organitzar una cinquena jornada a la qual només acudirien com a espectadors els presos que compleixen condemna a la capital balear.

Comas ha informat que la idea del 'microteatre' prové de Madrid, on un grup d'actors i directors teatrals va decidir utilitzar les 13 habitacions d'un antic bordell abandonat al carrer Ballesta, número 4, per representar obres amb una durada màxima de deu minuts i [cuya] temàtica estava relacionada únicament amb la prostitució.

'MICROTEATRE PER DINERS'

Així, es va decidir crear una entitat, anomenada 'microteatre per diners', que ara aterra a Palma, i que consisteix a realitzar obres d'entre deu i quinze minuts sobre un mateix tema, representades en espais petits per menys de quinze espectadors per passi i sis sessions al dia.

Així, l'espectador pot elegir tant el temps que vol passar al teatre, segons el nombre d'obres que vulgui veure, així com el preu que vol pagar, ja que cada visita a una sala es paga de manera individual, si bé en el cas de Palma, al tractar-se d'un espai públic, els espectadors no hauran de pagar.

"El bo d'aquest concepte teatral és la nova manera de tenir al públic a l'espai, ja que és com un fantasma, que fa la sensació d'estar com un voyeur", ha subratllat Comas, qui considera que amb aquesta nova forma de fer teatre, "es torna als inicis, quan es pagava pocs diners per veure una peça petita".

A més, ha afegit que es pretén "fomentar la creativitat local" creant diferents 'microteatre' a tot Espanya, de manera que les companyies i els textos puguin anar viatjant d'una ciutat a una altra. En aquesta línia, ha apuntat que a Madrid, cada mes hi ha una temàtica diferent, de manera que el juny, totes les obres estan relacionades amb els súper herois i, després, el juliol serà sobre les vacances i l'agost sobre l'avorriment.

Finalment, Comas ha revelat que la intenció dels 'microteatres' Palma és obrir un petit local a la capital balear per portar a terme aquesta activitat de manera contínua durant tot l'any.