El Ministeri d'Economia i el Govern abordaran en els pròxims dies el finançament dins d'una Comissió bilateral

Actualizado: lunes, 9 junio 2008 15:17

Manera veu "esperançador" el futur del nou sistema de finançament tot i que fa una crida a la "cautela" i la "prudència"

PALMA DE MALLORCA, 9 de juny (EUROPA PRESS)

El secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos del Ministeri d'Economia i Hisenda, Carlos Ocaña, i la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació es reuniran en els pròxims dies en una Comissió bilateral d'assumptes econòmics on, entre d'altres assumptes, s'abordarà la reforma del finançament de les Balears.

Fonts del Ministeri d'Economia i Hisenda van indicar a Europa Press que el passat 28 de maig va tenir lloc una comissió de caràcter semblant entre l'Estat i la Generalitat de Catalunya, mentre que demà, dimarts, serà el torn d'Andalusia. Les illes seran així la tercera Comunitat que es reuneix en un fòrum bilateral amb l'Estat per abordar assumptes relacionats amb el finançament, mentre que també en pròxims dies haurà una trobada en el mateix sentit amb Aragó.

Tot i això, el Govern va recordar que "no se'n va a elaborar la proposta de reforma del sistema de finançament fins que no es parli amb totes les Comunitats Autònomes".

Per la seva banda, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, va considerar "esperançador" el futur del nou sistema de finançament tot i que va fer una crida a la "cautela" i a la "prudència", advocant per "marxar amb serietat" al camí cap a la reforma de l'actual model, que es troba en negociació entre les Comunitats Autònomes i el Govern espanyol.

Així va respondre, durant el ple del Parlament celebrat dimarts passat, a les crítiques abocades pel PP, que va criticar en el mateix debat la "xuleria i el menyspreu" cap a les illes per part del president de l'executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, després de quatre anys de legislatura "castigant" a l'arxipèlag per després reconèixer que Balears és la regió "més perjudicada" de l'Estat pel que fa a inversions per càpita.

Davant d'aquestes acusacions, el conseller va afirmar que els contactes i negociacions amb l'Estat han començat "bastant bé", al ressaltar que per primera vegada Madrid i les Comunitats Autònomes han reconegut la situació financera de les illes, malgrat que va eludir concretar xifres que suposarà la implantació del futur model ja que es començaran a valorar a partir de setembre o octubre.

CREIXEMENT DEMOGRÀFIC DEL 22 %

Finalment, va recriminar que l'actual model de finançament, que no té en compte el creixement demogràfic del 22 % registrat des de 1999 a Balears, va ser aprovat pel PP en 2002 quan governava a Madrid i amb un ministre mallorquí entre les seves files, referint-se a l'ex titular de Medi Ambient i expresident del Govern, Jaume Matas.

Mentrestant, la portaveu del Grup Parlamentari Socialista al Congrés i secretària executiva del PSOE a l'àrea econòmica, Inmaculada Rodríguez Piñeiro, va assegurar fa poc que en el si del partit existeix consens que Balears és una de les comunitats autònomes pitjor finançada amb l'actual sistema perquè "les dades són contundents" sobre aquesta qüestió. Una conclusió que es desprèn de la revisió dels exercicis de liquidació de l'actual model de finançament, juntament amb l'apreciació del creixement d'habitants experimentat des de 1999.