Palma acollirà l' octubre una reunió de tècnics i especialistes en preservació de la 'pedra en sec'

Actualizado: martes, 14 julio 2009 16:32

La tasca de preservació de 'pedra en sec' a Mallorca és un "referent" a la resta de territoris de parla catalana


PALMA DE MALLORCA, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

La 'pedra en sec' constitueix un important conjunt patrimonial format per parets, camins, barraques i fonts, i constitueix una "part inseparable" del paisatge agrari de l'illa de Mallorca. És per aquesta raó que els dies 23, 24 i 25 d'octubre el Centre de Cultura de Sa Nostra, a la capital balear, acollirà la 'V Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni de pedra en sec als Països Catalans', unes jornades en les quals tècnics i especialistes en la matèria posaran en comú tots els seus coneixements i iniciatives per conservar aquest patrimoni "tan valuós".

Així ho ha explicat en roda de premsa la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve, qui va incidir en què aquesta reunió se celebra a Mallorca per primera vegada -- també és la primera vegada que se celebra fora de l'àmbit de Catalunya-- després que la passada edició, l'any 2007, se celebrés a la localitat catalana de Sitges. Unes jornades que se celebren cada dos anys, i en les quals, els tècnics especialitzats aprofundiran en la problemàtica actual d'aquest 'patrimoni'.

Per la seva banda, la seva homòloga en matèria de Territori, Maria Lluïsa Dubon, ha reconegut el "gran treball" que des de l'illa es porta a terme per preservar aquesta tradició que ha començat fa "molts anys" amb la construcció de camins d'aquest tipus. Una iniciativa que va qualificar de "referent" per a la resta de territoris de parla catalana.

Així, en aquesta ocasió, la reunió se centrarà en tres eixos fonamentals com són, en primer lloc, l'àmbit de l'ordenació del territori i les mesures proposades des de l'Administració per "salvaguardar aquest llegat"; en segon lloc, es pretén estimular el debat sobre les qualitats ambientals dels espais de 'pedra en sec' i les seves possibilitats com "eina de desenvolupament sostenible".

Tot i això, el tercer bloc, o eix fonamental al voltant al qual girarà aquesta reunió, es basa a aconseguir aportacions d'altres camps d'estudi d'aquest patrimoni, tant des del punt de vista agrícola com de la catalogació, la investigació, i la cultura popular, entre d'altres aspectes.

D'altra banda, els assistents a aquestes jornades --amb espai per a un total de 150 persones, i inscripció de les quals és totalment gratuïta-- també podran conèixer de primera mà els principals enclavaments de l'illa en la qual es poden observar la 'pedra en sec', així com altres punts importants de la geografia insular, gràcies a sortides 'culturals' com la que es desenvoluparà diumenge dia 25 d'octubre, quan es portarà a terme una "sortida de camp" a la Serra de Tramuntana.

RUTA DE 'PEDRA EN SEC'

Actualment el Consell de Mallorca ofereix una ruta per aquest 'llegat' en què s'observa, a través del seu recorregut, dividit en vuit etapes, com ha anat evolucionant la societat, i alhora el paisatge es fa cada vegada "més fòssil" tot i que l'empremta de la tradició mallorquina segueix estant "molt present".

Així, les vuit etapes, o rutes, que els usuaris poden trobar per visitar els enclavaments més característics són: Port d'Andratx-la Trapa; La Trapa-Estellencs; Estellencs-Esporles; Esporles-Can Boi; Can Boi-Crossa; Crossa-Tossals Verds; Tossals Verds-Son Amer; Son Amer-Pollença.

Segons ha apuntat Julve, al llarg d'aquesta ruta, els visitants poden visitar, i allotjar-se, els diferents refugis que es troben a la zona, i que al llarg de l'any passat han estat visitat per 38.000 persones, tot i que el nombre de visitants de la ruta és "molt més gran", tot i que no existeix una xifra concreta sobre aquesta qüestió.