Professionals de la sanitat recorden la importància de seguir els protocols en urgències

Actualizado: miércoles, 5 mayo 2010 19:28

BARCELONA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

El president de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears, el doctor Miquel Sánchez, ha assenyalat avui la importància de complir els protocols i demanar per escrit el consentiment del pacient, així com d'eradicar, sempre que sigui possible, les prescripcions telefòniques.

Ho ha dit a la sessió 'La llei i les urgències: obligacions i repercussions legals', que va reunir a 300 especialistes en jurisprudència i medicina per tractar els protocols a seguir en els serveis d'urgències.

La Llei d'Autonomia del pacient del 2002 va fixar la lliure acceptació o no per part dels pacients de les propostes realitzades pel metge, per aquesta raó, ha explicat Sánchez, és tan important que el malalt conegui totes les exploracions terapèutiques i del seu consentiment per escrit, "tot i que moltes vegades sigui difícil donades la immediatesa que requereix l 'assistència urgent", ha informat en un comunicat.

Sánchez ha afirmat també que "és clar que mentre segueixi existint una urgència i la vida del pacient corri perill, els consentiments tàcits se seguiran produint", tot i que el els professionals reunits van reconèixer que aquest tipus de consentiments tàcits deuen anar desapareixent.

Es va donar un missatge de tranquil·litat referint-se que la majoria de les denúncies mèdiques són civils i hi ha poques imputacions, "les reclamacions més típiques són a la direcció de l'hospital o als serveis d'urgències pel temps d'espera abans que el pacient sigui atès".

PRESCRIPCIÓ DEL COS D'INFERMERIA

La sessió va incloure una taula rodona sobre 'Les infermeres en les urgències i emergències. Prescripció i actuació sota protocols i experiències actuals', moderada per Salut Madriles, del Servei d'Urgències de l'Hospital de Sabadell.

La infermeria reconeix dues formes de prescriure: autònoma i col.laborativa. La primera correspon a una sèrie molt determinada de fàrmacs, però no està reconeguda legalment, i la segona, sota supervisió mèdica.

Fins que la prescripció autònoma no es reconegui legalment, ha apuntat Madriles, els professionals de la infermeria reconeixen dificultats per acceptar la col.laborativa.

També es va discutir el tema de la prescripció telefònica, que no és legal. Sánchez ha afirmat que encara està estesa, però que es complementa després amb l'ordre mèdica per escrit.

Es va tractar, a més, algun punt polèmic, com la certificació de les morts, especialment en els casos 'reconegut cadàver', diagnòstic dels quals és sempre de caràcter judicial. Els metges van posar sobre la taula la possibilitat d'evitar autòpsies judicials innecessàries, ja que moltes de les morts podrien considerar-se "naturals".