Sis joves es despullen davant de l'Ajuntament de Palma en rebuig a la "tortura" que suposen les curses de braus

Actualizado: jueves, 24 julio 2008 15:48

Grosske es compromet a sol·licitar a Calvo que declari Palma ciutat antitaurina, tal com ja s'ha fet a Barcelona o Lleida

PALMA DE MALLORCA, 24 de juliol (EUROPA PRESS)

Sis joves (quatre noies i dos nois) pertanyents a l'organització AnimaNaturalis es van despullar avui davant de l'Ajuntament de Palma, on estirats a terra van simular tenir clavades dues banderilles a l'esquena, amb la finalitat de conscienciar a la ciutadania sobre la "tortura" que suposen les curses de braus, en les que anualment, "moren més de 500.000 animals a Espanya".

En declaracions a Europa Press, la coordinadora de la campanya internacional antitaurina de AnimaNaturalis, Aída Gascón, va subratllar que l'objectiu d'aquesta acció, que coincideix amb la cursa que se celebrarà aquesta tarda en la Plaça de Toros de Palma, pretén fer sentir als ciutadans el "sofriment" que pateixen els toros.

Així, va explicar que els sis activistes, amb pintura vermella a l'esquena simulant la sang, representaven als sis toros que moriran aquesta tarda a la capital balear, amb l'objectiu que la població "es posi un poc a la pell del toro". Després de l'acte, van lliurar una carta a l'Ajuntament perquè l'alcaldessa, Aina Calvo, declari la capital balear com ciutat antitaurina, tal com han fet altres municipis, com Barcelona o Lleida.

Gascón va criticar que cada ciutadà d'Espanya destina anualment 43 euros per a les curses de braus, a causa que, segons va recordar, el Ministeri de Cultura pressuposada cada any un total de 500 milions d'euros per subvencionar aquests espectacles i festes en les quals participen tota mena d'animals.

Davant d'aquesta situació, va anunciar que durant aquesta tarda, activistes de AnimaNaturalis repartiran fullets informatius als turistes que acudeixin a la Plaça de Toros de Palma, amb la pretensió que coneguin "realment" què és una cursa de braus, tenint en compte que "molts acudeixen enganyats, després que les agències turístiques els diguin que es tracta d'un ball espanyol".

En aquest sentit, el fullet, escrit en castellà, anglès, rus i japonès, explica que una cursa de braus és un "espectacle cruel i sagnant, on el torero tortura al toro fins a la mort en la sorra de la plaça" i detalla que a l'animal "li tallen les puntes de les banyes, li claven una llança de 45 centímetres de llarg a la base del coll, així com banderilles de 8 centímetres que esquincen els seus nervis i músculs i una espasa d'entre 80 a 100 centímetres, que li perfora el cor, els pulmons, el diafragma o el fetge".

D'altra banda, Gascón va recalcar que la seva organització "no busca la confrontació amb els taurins", els qui, segons la seva opinió, tenen una mentalitat "molt tancada" i va insistir que molts turistes que acudeixen a la corrides "no saben que el toro pateix i que se li mata i, per aquesta raó, va dir que molts d'ells surten plorant i enfadats de les places després de la mort del primer toro".

GROSSKE DEMANA LA PROHIBICIÓ DE LES CORRIDES

A l'acció organitzada per AnimaNaturalis, va acudir el regidor de Benestar Social i Participació Ciutadana, Eberhard Grosske, qui es va comprometre en declaracions a Europa Press a suscitar el debat a l'equip de Govern Municipal perquè Calvo declari Palma ciutat antitaurina

Tot i això, va considerar que més enllà de la declaració formal, cal instar als òrgans competents de l'Estat perquè "es prohibeixin les curses de braus", ja que, segons va criticar, "vulneren de manera flagrant l'esperit de totes les lleis estatals i autonòmiques de protecció dels animals".

Així, va assegurar que aquestes normatives compten amb una clàusula "trampa", que permet que per "arrelament tradicional de les festes" es puguin portar a terme celebracions que suposin "tortura d'animals", el que va qualificar de "sorprenent i absurd". Finalment, va recordar que en la passada legislatura, quan exercia com a portaveu d 'EU-Els Verds a l'Ajuntament de Palma, va presentar una moció perquè es declarés la capital balear ciutat antitaurina.