Son Espases incorpora una ressonància intraoperatòria que augmenta la seguretat en cirurgies de tumor cerebral

Actualizado: martes, 7 junio 2011 20:38

PALMA DE MALLORCA, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Universitari Son Espases ha incorporat una ressonància magnètica intraoperatòria que permet augmentar la precisió en cirurgies de tumors cerebrals, i alhora suposa adaptar els quiròfans a l'última tecnologia, el que es tradueix en una "millora substancial en la seguretat del pacient, així com en els rendiments i eficiència de l'activitat quirúrgica".

En un comunicat, la Conselleria de Salut i Consum ha destacat que Son Espases és l'únic hospital públic de l'Estat que disposa d'una ressonància magnètica intraoperatòria, tenint en compte que fins ara, només comptava amb aquest dispositiu un centre privat de Sevilla.

Així, el conseller de Salut i Consum en funcions, Vicenç Thomàs, acompanyat pel director general de Son Espases, Luis Carretero, i pel cap de servei de Neurocirurgia, Javier Ibáñez, han assistit a la formació que l'Hospital, juntament amb General Electric, ha organitzat per al correcte maneig d'aquesta tecnologia puntera.

En aquesta línia, durant dos dies, facultatius del servei de Neurocirurgia participen en la formació teòrica de la nova ressonància intraoperatòria, mentre que aquest dimecres ja es realitzarà la primera cirurgia de tumor cerebral amb l'ajuda d'aquest nou aparell.

Concretament, la Conselleria ha detallat que el nou quiròfan "intel·ligent" està compost per la ressonància magnètica intraoperatòria i un sistema de navegació que permet obtenir als cirurgians imatges en temps real abans, durant i després d'una cirurgia de tumor cerebral.

Amb aquestes imatges, segons ha explicat, els neurocirurgians poden planificar les trajectòries òptimes de l'abordatge del tumor cerebral, extirpant-lo sense tocar el teixit sa i les estructures crítiques.

Així, ha subratllat que el neurocirurgià pot verificar la resecció del tumor abans que el pacient surti del quiròfan, de manera que, a partir d'ara, els pacients "es beneficiaran de cirurgies menys invasives, temps de recuperació més ràpids i millors resultats clínics".

D'altra banda, la Conselleria dirigida per Vicenç Thomàs ha revelat que amb la nova ressonància magnètica intraoperatòria i amb una tecnologia de navegació semblant a un GPS, el cirurgià pot visualitzar l'anatomia en 3D i veure la col·locació exacta dels instruments quirúrgics durant la intervenció.

Finalment, ha afegit que el cirurgià pot "navegar amb major precisió a través de la zona quirúrgica, fer cirurgies mínimament invasives, preservar el teixit sa durant la cirurgia i minimitzar les complicacions, el dolor, el temps de recuperació i les reintervencions".