Thomàs traslladarà a Pajín que el finançament "no és igual en totes les comunitats", referint-se al cas balear

Actualizado: martes, 26 octubre 2010 17:29


MADRID, 26 Oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicens Thomàs, ha afirmat aquest dimarts que una de les primers punts que traslladarà a la ministra de Sanitat i Política Social, Leire Pajín, és que la situació de les Balears en finançament "no és la mateixa que la resta de comunitats", a causa de al dèficit històric en aquesta matèria i l 'increment demogràfic en l'última dècada, el que ha portat a les illes a tenir una situació de "complexitat" pel que fa a la disponibilitat de recursos econòmics.

En aquest sentit, ha comentat que "per més mesures que s'implantin per ser eficient", existeix un problema a Balears consistent en una "finançament tan ajustada" en matèria sanitària que porta al final que es generi un nivell de deute "que no és aconsellable". "Una cosa és el pressupost que es fa en la comunitat i una altra la despesa real", ha comentat després Thomàs.

Així ho ha detallat a Europa Press després de participar en una taula rodona en el marc de la presentació de l'informe "Sostenibilitat financera del sistema sanitari espanyol" elaborat per Altars Consulting. L'acte s'ha celebrada a la seu de ESADE a Madrid.

Durant la seva intervenció en aquest esdeveniment, Thomàs ha explicat que en el marc de la sostenibilitat del sistema de salut influeix el finançament que reben les comunitats "que no és igual en totes les autonomies". En aquest sentit, ha recordat que Balears ha patit una "infrafinanciació durant molts anys".

De fet, el conseller ha remarcat que Balears ha patit "dèficits històrics" en assignació de recursos amb el passat model de finançament unit a un increment del 33% de la població en els últims deu anys, sense que aquesta pujada demogràfica es veiés reconeguda en el passat Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA).

L'ADMINISTRACIÓ "NO TÉ DINERS"

A més, ha remarcat que el nou finançament no serà completament efectiva fins a l'any 2012, per la qual cosa segons la seva opinió caldria tenir en compte aquesta diferència particular de les Balears al trobar-se en una situació "complicada en aquest aspecte".

"No sé si calia plantejar que certes comunitats autònomes hagin de tenir una certa visualització de rescat o no sé com nomenar-lo. Però evidentment en la nostra comunitat autònoma l'administració no té diners", ha exposat el conseller durant la seva intervenció.

Tot i això, Thomàs ha incidit que els serveis sanitaris són un dels "més eficients" de les Balears perquè "amb menys recursos s'aconsegueixen bons resultats", si bé ha tornat a incidir en el problema de finançament que poden apreciar-se en la capacitat de cada autonomia en la despesa per càpita en aquesta matèria.

GRAN PACTE PER FER EL SISTEMA MÉS SOSTENIBLE

Respecte a les mesures de sostenibilitat, el conseller s'ha referit que cal implicar a tots els sectors, és a dir, al ciutadà, els professionals del sistema i l'administració. Respecte a les institucions, ha afirmat que "deu buscar-se un gran pacte" que adopti mesures "valents" sota el "lideratge del Govern" i amb la coresponsabilitat del Consell Interterritorial de Sanitat.

També ha incidit en la recerca de certa "homogeneïtzació" en els aspectes retributius i a assajar fórmules de "bon govern" en la gestió per administrar amb eficiència els recursos públics. Al seu torn, ha apuntat a la necessitat de buscar sinergies en tot l'àmbit sociosanitari.

Pel que fa a la qüestió del copagament, Thomàs ha subratllat que "no pensa que solucioni el problema" de la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, tot i que sí s'ha mostrat partidari de revisar "algun dels copagaments ja implantats" per adaptar-los als canvis que ha patit la societat.

SUPORT ALS FARMACÈUTICS

Sobre el cas de les farmàcies, el conseller de Salut ha explicat a Europa Press que s'ha hagut de fer un "ajust per problemes de finançament" i ha recalcat el compromís d'"abonar a principis de l'any que ve" les quantitats pendents de les receptes prescrites el 2010.

"L'administració, que ja ho sap el Col·legi de Farmacèutics, ofereix tota la seva ajuda per intentar que aquests crèdits que es necessitaran siguin amb el menor cost possible", ha assenyalat Thomàs qui confia en la "comprensió" d'aquests professionals davant d'aquesta necessitat actual.