UGT i CCOO a Balears destaquen que la reforma de pensions rebaixa les pretensions inicials del Govern

Actualizado: viernes, 25 marzo 2011 18:54

PALMA DE MALLORCA, 25 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els secretaris generals d'UGT i CCOO a Balears han reconegut que el projecte de llei de reforma de pensions suposa "retallades" als drets dels treballadors, tot i que han destacat que el text aprovat avui pel consell De ministres rebaixa "bastant" les pretensions inicials del Govern espanyol.

En roda de premsa, el responsable d'UGT a les Illes, Lorenzo Bravo, ha recordat que ell sempre s'ha mostrat "crític" amb la reforma de pensions, si bé, ha valorat que "s'hagin aconseguit pal·liar les mesures tan dures que plantejava l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero al principi".

En aquest sentit, ha destacat que el sistema de pensions no deurà revisar-se fins a 2027, que serà quan l'edat de jubilació serà efectiva als 67 anys.

Per la seva banda, la líder de CCOO, Katiana Vicens, ha remarcat l'aplicació "flexible" de la reforma, ja que estableix de dret a jubilació anticipada o parcial entre els 61 i els 67 anys, tenint en compte la situació i contribució de cada cotitzant.

En aquest punt, Bravo ha manifestat aquest divendres que s'ha aconseguit mantenir la jubilació als 61 anys, 63 i 65 anys, complint un mínim d'anys cotitzats.

CONTINGUT DEL TEXT

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei de la reforma de les pensions que endarrereix l'edat legal de jubilació als 67 anys, després del vistiplau dels òrgans consultius a l'avantprojecte consensuat entre el Govern i els agents socials en el marc del pacte social i econòmic.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, ha valorat que el projecte de llei aprovat respon al "contingut original" de l'avantprojecte pactat amb els interlocutors socials, i alhora va calcular que incorpora entre un 70% i un 80% les recomanacions de l'informe del Consell Econòmic i Social (CES), el que ha considerat "útil".

Després que els sindicats amenacessin al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb una nova vaga general si decidia endarrerir la jubilació més enllà dels 65 anys i després de diverses reunions maratonianes, els interlocutors socials i l'executiu van aconseguir acostar postures i segellar el passat 2 de febrer un acord en aquesta matèria, amb algunes indicacions també sobre negociació col·lectiva, polítiques actives d'ocupació i energia.

En concret, la reforma de les pensions està previst que entri en vigor en 2013 i elevi l'edat de jubilació en un horitzó de 15 anys fins a 67 anys, de manera que els canvis es completarien en 2017. Com una altra novetat, s'introdueix l'exigència de tenir una carrera de cotització de 37 anys per poder accedir a cobrar la pensió màxima, respecte dels 35 anys actuals. La reforma amplia també de 15 a 25 anys el període de càlcul de les pensions.

El Govern calcula que un 40% dels treballadors es jubili amb 67 anys, un altre 40% als 65 anys i que el 20% restant ho faci a edats inferiors, al desenvolupar ocupacions penoses o per ser discapacitats.

La reforma també preveu que les dones i homes puguin comptar, sol a efectes de jubilació a partir de 2013, amb 116 mesos de cotització per fill amb un màxim de dos anys si han hagut de deixar de treballar per cuidar-lo.

Per la seva banda, la reforma preveu que els programes formatius remunerats, com les beques, donin origen a una cotització de caràcter voluntària, que serà equivalent a la qual s'aporta en els contractes de formació --50 euros--, sempre mitjançant la firma de convenis singulars amb la Seguretat Social.