La UNAC denuncia que el IMAS els deu un milió d'euros per les factures dels concerts de març i abril

Actualizado: lunes, 5 mayo 2008 16:45

PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

La Unió d'Associacions i Centres d'Assistència de Minusvàlids de les Balears (UNAC) va denunciar avui que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), dependent del Consell de Mallorca, encara no ha abonat les factures pels concerts corresponents als mesos de març i abril del 2008 que, en total, ascendeixen a la quantitat d'un milió d 'euros, i sobre els quals la Institució Insular argüeix que "no hi ha diners".

Així ho van explicar en roda de premsa el president de la UNAC, Manuel Zafra, el vicepresident de l'entitat, Miquel Caimari, i el director de la mateixa, Juan Perera, en què van donar a conèixer els problemes financers que pateix l'entitat que engloba a 30 associacions a les Illes, amb més de 3.500 persones discapacitats de l'arxipèlag.

En aquest sentit, Perera va explicar que l'associació depèn de "massa organismes", cadascun dels quals té les seves competències i atribucions, que "es passen la pilota d'uns a altres", i en conseqüència no es "resolen els problemes que patim".

Així Perera va afirmar que el que demanen des de l'organització és la creació d'una "finestreta única" a la qual poder acudir, i intentar buscar solucions, perquè no es tornin a repetir aquests problemes, ja que "portem nou mesos reclamant els pagaments a temps".

Alhora, Perera va explicar que en aquesta situació "ens veiem obligats" a demanar crèdits a entitats bancàries per poder sufragar aquests pagaments, cosa que creuen és "absurda i injusta". En aquest sentit, tant Perera com Caimari i Safra van explicar que no busquen conflictes "sinó solucions".

Va aclarir que aquests problemes procedeixen de governs anteriors però va puntualitzar que cal demanar solucions als qui actualment són competents, com són el Govern i el Consell de Mallorca.

Alhora, va afirmar que "en cap cas" es tracta d'un acte polític, sinó més aviat informar sobre la situació en la qual es troben les persones amb discapacitat de les illes, i alhora les seves famílies.

MÉS PROBLEMES QUE AFECTEN A DISCAPACITATS

D'altra banda, Perera va desgranar altres problemes que afecten de manera important als discapacitats de les illes, com la falta d'accessibilitat que pateixen les persones amb mobilitat reduïda. Ahir, 4 de maig, va acabar el termini que concedia la Llei per a la millora de l'accessibilitat en espais i edificis d'ús públic, així com en mitjans de transport públic de passatgers.

D'altra banda, pel que fa a la llei de dependència, Balears està a la cua pel que fa al desenvolupament i l'aplicació de la mateixa, pel que va afegir que s'han fet "poques valoracions" i que, a més, "poques persones" tenen fet el Pla Individual d'Atenció (PIA), o coneixen les prestacions a les quals tenen dret.

Un altre dels punts que va centrar la intervenció del director de l'entitat va ser el centre per a grans discapacitats 'Joan Crespí', que va ser inaugurat fa més d'un any, i "encara no se sap" quina entitat assumirà la direcció tècnica del mateix. Al mateix temps, va afirmar que les associacions de sords estan "discriminades", doncs va revelar que "només una" té un concert excepcional amb la direcció general de la dependència.

El transport també va ser objecte de discussió per part del director de la UNAC, qui va lamentar que "segueix sent un greu problema que queda per resoldre", i va manifestar que des de les Conselleries d'Educació, Sanitat i Serveis socials es desenvolupi un Pla Insular de transport adaptat a persones amb discapacitat.

En aquest sentit, Perera va pronosticar que aquest pla "milloraria sensiblement" el servei, reduiria el temps de permanència, dels usuaris, a l'autobús. Alhora va informar que una persona amb discapacitat, "deu pagar-se el transport públic", mentre va explicar que una persona "sense discapacitat", rep una ajuda per part de la Conselleria.

També va expressar la seva convicció que "deuen revisar-se i actualitzar-se" els concerts de places, explicant que els mòduls i els preus dels mateixos són "insuficients", al que va afegir que desitgen, des de la UNAC, que a les persones amb discapacitat se'ls d'una major transparència i igualtat d'oportunitats en la gestió.

D'altra banda, el director de la institució va aportar dades sobre els salaris, els que va qualificar d'"injustos" doncs va afirmar que existeix un agrari comparatiu salarial que "no té justificació" entre els professionals que treballen en educació i els qui ho fan en Serveis Socials".