As universidades colaborarán co sector vitivinícola para introducir solucións I+D+i nos seus procesos

O proxecto desenvolveuse de forma pioneira na D.O. Rías Baixas e estenderase agora ás outras catro denominacións de orixe galegas

Europa Press Galicia
Actualizado: miércoles, 7 mayo 2008 20:07

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 7 May. (EUROPA PRESS) -

As universidades galegas e o sector empresarial do viño de Galicia terán acceso preferente a unha ampla gama de servizos orientados a introducir solucións de I+D+i nos procesos de viticultura, elaboración do viño e xestión integral das adegas, no marco do proxecto 'Espazo de innovación vitivinícola', que impulsa a Fundación Empresa-Universidade Galega (Feuga) e que foi presentado hoxe.

O director de Feuga, Javier López, destacou que o obxectivo central da iniciativa é "facilitar o contacto entre as adegas que queren innovar e aqueles investigadores que os poden axudar", de tal forma que está destinado a empresas vitivinícolas interesadas en mellorar a súa competitividade e a grupos de investigación interesados en transferir o seu coñecemento a viticultores, adegas e empresas auxiliares.

A primeira parte do programa consiste en definir as necesidades científico-tecnolóxicas do sector e buscar nos catálogos das tres universidades galegas qué grupos de investigación teñen algo que ofertar, para nunha segunda etapa poñer en marcha proxectos de I+D concretos, entre os que "xa callou algunha colaboración".

O proxecto xa se desenvolveu co apoio da Consellería de Innovación a xeito de experiencia piloto na Denominación de Orixe Rías Baixas e agora, coa colaboración de Caixa Galicia, estenderase ás outras catro denominacións de orixe vitivinícolas de Galicia, contando coa implicación directa dos consellos Reguladores.

RÍAS BAIXAS.

Precisamente hoxe tamén se presentou o informe 'Pautas de innovación e necesidades tecnolóxicas do sector do viño: o caso da D.O. Rías Baixas', coordinado polo profesor da Universidade de Santiago Xavier Vence Deza, no que se realiza un diagnóstico da situación nesta denominación de orixe.

O estudio conclúe que nin as denominacións que mellor capearon o temporal "poden subtraerse aos interrogantes que expón a evolución do mercado", nun cambio de escenario que obrigará ás adegas a afrontar "unha segunda reconversión, máis ambiciosa da que levou hai unha década substituír as cubas de madeira por equipos de aceiro inoxidable".

Nese sentido, o informe vai "determinante" a innovación tecnolóxica e, á vista do apuntado polas adegas, sinala que "será máis necesario orientar a actividade da innovación á formación técnica de persoal e á modernización dos equipos informáticos".

"O futuro pasa pola profesionalización e pola consolidación e apertura de novos mercados", destacou o presidente do Consello Regulador da Denominación de Orixe Rías Baixas, Ramón Meiriño, que tamén fixo fincapé na aposta constante polo I+D+i da denominación que encabeza.

Pola súa parte, o presidente do Consello Regulador da D.O. Monterrei, Antonio Ángel Méndez, eloxiou o programa para "poñer a disposición dos viticultores as ferramentas de traballo das universidades" e citou xa un proxecto concreto "sobre a elaboración de tintos de calidade en distintos tipos de carballo", ademais doutra iniciativa sobre a elaboración de viños doce.

Contenido patrocinado