O cultivo desta especie é pouco rendible porque se tarda ata catro anos en lograr o talle comercial
SANTIAGO DE COMPOSTELA, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -
Un equipo de investigadores da Facultade de Bioloxía da Universidade de Santiago de Compostela (USC) logrou "resultados positivos" nunha batea experimental para engordar ourizos de mar co obxectivo de diminuír o tempo necesario para que alcancen o talle comercial.
Segundo o investigador responsable deste proxecto, Manuel Rey Méndez, na actualidade o cultivo do ourizo de mar é "pouco rendible dende o punto de vista económico", pois ten "un prezo baixo na primeira venda en fresco" e "leva moito tempo conseguir individuos de talle comercial, entre tres e catro anos,", aínda que se traballa para reducilo.
Manuel Rey Méndez lamentou que, a pesar de que "Galicia é a comunidade que ten unha maior produción de ourizo", se aprecia "un descenso notable nas poboacións debido a que houbo unha explotación enorme nos últimos anos".
Os investigadores tamén desenvolven unha iniciativa centrada na caracterización xenética do ourizo de mar con poboacións naturais de Galicia, Asturias e Canarias, financiada polo Plan Nacional de Cultivo Mariño do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación coas comunidades para impulsar a acuicultura.
REPOBOAR A COSTA.
O obxectivo do cultivo desta especie é repoboar as zonas da costa que están sometidas a unha sobreexplotación, tanto en Galicia coma en Asturias e Canarias. Nunha primeira fase o proceso realízase no laboratorio, en concreto no Centro de Investigacións Mariñas (CUME), dependente da Consellería de Pesca, na planta de cultivos da que dispón en Ribadeo (Lugo). Dende alí prové o equipo da USC dos xuvenís antes de incorporalos ao medio mariño.
A Universidade compostelana dispón dunha batea experimental na Ría de Muros e Noia que funciona dende principios dos anos 90, onde os ourizos son sometidos a distintas axudas de custo para o seu engorde. Ademais de conseguir que logren antes o talle comercial, a mortalidade do recurso nas condicións da batea é moi baixa.
Segundo o profesor Rey, varias empresas de alimentación dedicadas á transformación do ourizo xa mostraron o seu interese nos resultados deste proxecto, debido aos problemas que existen na actualidade para extraer este recurso mariño.