Publicado 17/01/2019 11:14CET

L'Observatori de Puig des Molins (Eivissa) va ser visitat en 2018 per 2.325 persones, un 76% més

Nit dels planetes en Cala d'Hort
AGRUPACIÓN ASTRONÓMICA DE IBIZA

EIVISSA, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Observatori de Puig des Molins, propietat de l'Ajuntament d'Eivissa, va ser visitat en 2018 per 2.325 persones, segons ha destacat l'Agrupació Astronmica d'Eivissa, entitat encarregada de la seva gestió.

Aquesta xifra suposa un augment del 76 per cent en relació a 2017, quan van visitar el centre un total de 1.318 persones i des que l'Observatori va reobrir en 2015, no ha parat d'augmentar el seu nombre de visitants, segons l'AAE.

A les visites, els voluntaris realitzen una explicació sobre els astres que poden veure's i després es puja a la cúpula per contemplar-los a través del telescopi. Les sessions tenen lloc els dimarts i dijous a la nit i els dimecres al matí per observar el Sol.

Segons l'AAE, gran part d'aquest increment de visitants va ser a causa de les dues sessions de portes obertes celebrades amb motiu de l'eclipsi de lluna del 27 de juliol i d'una observació lunar, el 21 d'octubre i unes mil persones van acudir a aquestes accions.

GRUP DE DETECCIÓ DE BLIDS

La Memria d'Activitats també destaca que 2018 va ser "especialment productiu" en l'engegada del nou Grup de Detecció de Blids, format per unes deu persones que operen tres cmeres d'alta sensibilitat encarregades de capturar objectius lluminosos.

En aquests moments, al no poder-se cobrir el 100 per cent de la volta celeste, s'est cercant un lloc on installar dues cmeres més que cobreixin la part de ponent d'Eivissa.

El Grup ha aconseguit ja "grans resultats" comunicats a la Xarxa d'Investigació sobre Blids i Meteorits.

Entre altres assoliments, en 2018 es van aconseguir també fotografies de galxies, nebuloses i estels i a més va ser guardonat per la NASA amb la seva 'Imatge del Dia' el processament de la galxia Arp188.

L'AAE ha recordat que el Telescopi de Cala d'Hort, propietat del Consell, va estar el passat any en procés de neteja i la seva activitat s'acaba de reiniciar.

L'entitat també ha finalitzat la redacció de la proposta de la Normativa per a la Protecció del Cel Nocturn, que el seu objectiu és lluitar contra la contaminació lumínica.

El document ha estat lliurat als ajuntaments i al Consell perqu puguin aprovar normes d'obligat compliment en la matria.

Segons han concls, Eivissa "necessita preservar el seu cel fosc per protegir l'activitat astronmica, per també per motius mediambientals i de salut humana".