Publicado 13/04/2021 12:27CET

El 67% de les persones està preocupada per la dieta però no sap portar una alimentació saludable, segons nutricionistes

Archivo - Arxiu - Dieta saludable, verdures i vegetals.
FCAFOTODIGITAL/ ISTOCK - Archivo

   VALÈNCIA, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

   El 67 per cent de les persones està preocupada per la seua dieta, però no sap com dur a terme una alimentació saludable, segons ha assenyalat aquest dimarts la presidenta del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), Paula Crespo, que ha apuntat que el fet de com ens alimentem "va més enllà del que ens portem a la boca i té a veure també amb aspectes com l'educació, l'ambient que ens envolta o el canvi climàtic".

   Els nutricionistes valencians han organitzat la IX Jornada CODiNuCoVa 'Construyendo una Sociedad Más Sana: los dietistas-nutricionistas alimentan la salud', que girarà sobre l'entorn alimentari i se celebrarà en format virtual aquest divendres 17 d'abril. Segons ha informat l'organització en un comunicat, es tracta d'una trobada formativa i un espai de reflexió on "donar a conéixer els diferents àmbits en els quals el dietista-nutricionista té un paper fonamental a l'hora de millorar la salut dels ciutadans".

   Per a açò, el programa científic contempla xarrades i ponències que van des de l'educació alimentària en menjadors escolars, les conseqüències que en la nostra forma d'alimentar-nos està tenint en el canvi climàtic (i viceversa), passant per la salut femenina, el vending saludable o la desnutrició en la tercera edat.

   L'acte comptarà amb la participació de Marta Chillarón, directora de Las Naves, i de Luis J. Morán, president del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes. La xarrada inaugural serà a càrrec d'Amparo Pérez Benajas, representant de Creu Roja Comunitat Valenciana, qui presentarà com ha influït la pandèmia en els patrons alimentaris d'aquelles persones més vulnerables.

   "Si alguna cosa hem après durant els últims anys, especialment durant la pandèmia, és que la malnutrició influeix negativament en qualsevol malaltia i a qualsevol edat: per defecte, la desnutrició, i per excés, l'obesitat", ha assenyalat Paula Crespo. Aquestes dos temàtiques seran abordades durant la jornada de la mà de dos experts, Alba Martínez, dietista-nutricionista i investigadora en l'Universitat d'Alacant, i el doctor Federico Cuesta, geriatre de l'Hospital Sant Carlos de Madrid.

   A més, "hi ha aspectes del dia a dia que afecten a la forma en la qual ens alimentem i, per tant, a la nostra salut i no ens donem compte. Per exemple, vivim en un ambient obesogènic, és a dir, rebem diàriament multitud d'inputs que intenten dirigir-nos a una alimentació poc o gens saludable: els preus dels productes frescos, la publicitat enganyosa o el fàcil accés al menjar ràpid són solament alguns exemples de barreres per a mantindre un pes saludable", explica Rafael Birlanga, vicepresident del CODiNuCoVa.

AVANÇOS

   La trobada també tindrà un espai per a presentar els últims avanços en investigació en dos de les branques de l'especialitat que més s'estan desenvolupant: la microbiota, o el que és el mateix, els microorganismes que habiten en el nostre intestí i que influeixen en la nostra salut, conceptes sobre els quals parlarà la doctora Yolanda Sanz, investigadora del IATA-CSIC i la nutrició personalitzada, que persegueix integrar la informació dietètica, fenotípica i genètica de cada persona per a adaptar els requisits nutricionals de manera individual.

Contador
colaboracio