Bombers forestals es manifesten a València pels seus drets laborals, contra les retallades i amenacen amb vaga

Manifestació de bombers forestals de la Generalitat Valenciana contra les retallades, des de la Plaça Alfons el Magnànim fins al Palau de la Generalitat.
ROBER SOLSONA
Publicado: martes, 16 abril 2024 15:32

   Recorren el centre de la ciutat fins al Palau de la Generalitat amb els seus equipaments, motoserres i llancen fum i petards

   VALÈNCIA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Bombers forestals s'han manifestat aquest dimarts a València, des del Parterre fins al Palau de la Generalitat, per a reclamar el compliment dels seus drets, contra les retallades de personal i amenacen amb dur a terme una vaga perquè s'han declarat "farts dels polítics perquè ens enganyen" i "no compleixen les seues promeses".

   Així ho han indicat durant l'acció de protesta en la qual han corejat 'Bombers en lluita' i han demanat la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez. Durant la manifestació, alguns d'ells han portat motoserres, tots han participat equipats amb els seus cascos, i han llançat petards i fum. En la concentració enfront del Palau, han assegurat que no descarten noves mobilitzacions i fins i tot arribar a la vaga.

   El sotscap de Montant, Alejandro Estrela, ha indicat que és necessari "estrènyer" perquè finalitze "d'una vegada per sempre" el procés d'estabilització del personal i que els bombers forestals puguen dur a terme el seu treball "com toca". En aquesta línia, ha assegurat que a l'incendi de Táberna hi ha falta de mitjans perquè les unitats estan previstes per a portar sis components però moltes estan "incompletes" i només hi ha dues o tres.

   "Hi ha algunes que són totalment inoperatives i no hi ha perquè no hi ha vehicles", ha detallat, per la qual cosa quan es desplacen a un servei "es va a treballar el 40-50% del personal; òbviament el treball recau en menys gent i amb la fatiga que porta i la faena que hi ha, doncs òbviament estan passant cada vegada més accidents", ha explicat.

   En aquesta línia, ha recalcat que estem a mitjan abril però els mapes de risc presenten una situació "ja de ple estiu" i ha instat a veure els serveis que realitzen i que reflecteixen que "qualsevol cosa que ix, ja es desboca". Per sort, ha dit, la Generalitat ha reaccionat i ha aprovat la suspensió de cremes agrícoles, encara que ha advertit que "qualsevol causa que motive un incendi va a passar el mateix". "Siga un raig o siga el que siga", ha alertat.

   Per això, ha insistit en la importància de dotar de mitjans i els serveis d'emergència com correspon para "almenys, treballar. I desenvolupar tot tan bé com siga possible el nostre treball". "Sense això, estem en un dèficit que ens pot costar molt", ha manifestat.

   Per la seua banda, Miquel Férriz, delegat de CGT en SGISE, ha criticat que no hi ha "cap projecte del Govern valencià per al servei de bombers i bomberes forestals i ha lamentat que, fins hui, "l'única cosa que ens han demostrat ha sigut una retallada de 14 milions d'euros en el servei".

TORNS DEL SEGLE XX

   "Una falta de personal tremend", ha exposat, amb uns torns "del segle XX". Per això, en una gran emergència com la de l'incendi de Tàrbena, "no tenim personal per a treballar". En aquesta línia, ha retret que no tenen un primer conveni col·lectiu, que està "parat" i del que no hi ha "notícies" i ha afegit que hi ha "300 companys i companyes en frau de llei" i en un any "acaba el període per a estabilitzar".

   "I així no es mou res", ha enlletgit, al mateix temps que ha afegit que hi ha personal que "no pot ser que estiga sis mesos treballant en incendis, una cosa totalment obsoleta, i després la gent se cerca la vida". "Al final, la gent formada, professional, es va del servei", ha dit, i ha advocat per integrar a aquests efectius en el tercer torn, alguna cosa que, a més, millora la productivitat.

   Així mateix, ha advertit que els incendis ja no són només a l'estiu. "Això ha canviat totalment; això és el canvi climàtic", ha dit, i sense voler entrar en aquest debat, ha alertat que "evidentment tenim un escenari d'una potencialitat dels incendis forestals tremenda durant tot l'any". L'exemple, ha dit, està en els últims tres anys.

   Finalment, Toni Aroca, del Sindicat Professional de Policies i Bombers, ha lamentat l'"abandó institucional, la falta d'empatia dels responsables polítics, la falta d'inversió i les retallades en personal i de pressupost" així com el "perill i la falta de seguretat" en els últims incendis.

   Segons les estimacions sindicals, serien necessaris entre 100 i 125 llocs per a cobrir tots els de la Relació de Llocs de treball i tot l'operatiu ja que no s'estan cobrint ni baixes laborals, ni excedències ni maternitats.

   "No s'està fent crida del personal de borsa amb els buits que estan quedant en totes les unitats", que estan "incompletes" amb entre dues o tres persones quan deuria haver-hi sis i s'estan unificant per aquest falta de personal.

   Aroca ha detallat que reclamen principalment la unificació d'un conveni únic, la negociació del qual estan arrossegant, i recorda a la consellera Núñez que ja li van traslladar que tenien un acord amb l'anterior empresa que s'havia subscrit pel 95% de la representació sindical "i ara mateix sembla ser que no és prioritat per a ella".

   Així mateix, demana una revisió dels criteris del Previfoc "perquè es basen en temperatures, es basen en vents, però nosaltres el que tenim és un estrès hídric, una emergència climàtica ara mateix", que posa la situació actual en nivells de juliol i agost.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià