Defensa cessa el capità que va dirigir els exercicis en els quals van morir dos militars

Archivo - Arxiu - Militars acordonant el lloc on van morir dos militars a la base de Cerro Muriano, a Còrdova.
Rafael Madero - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 11 abril 2024 11:03

   SEVILLA, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri de Defensa ha cessat el capità que va dirigir els exercicis en els quals van morir dos militars a Cerro Muriano, a Còrdova. El comandament passa a la situació de servici actiu "pendent d'assignació de destinació". Així apareix publicat en el Butlletí Oficial de Defensa (BOD) publicat aquest dijous i consultat per Europa Press. En ell, el Ministeri especifica que contra la resolució de cessament "es podrà interposar" en el termini d'un mes un recurs d'alçada.

   La mesura adoptada pel Ministeri de Margarita Robles es coneix dies després que la família del soldat Carlos León Rico, natural de El Viso del Alcor (Sevilla) i mort el passat mes de desembre juntament amb el caporal Miguel Ángel Jiménez Andújar en unes maniobres a la base de la Brigada Guzmán el Bueno X de Cerro Muriano remetera una carta a Robles en la qual demandava informació sobre si el capità investigat "encara mana" sobre tropes, després de ser anunciat que seria apartat del comandament.

   En un comunicat, després que divendres passat comparegueren com investigats davant del Jutjat Togado Militar nombre 21 de Sevilla el capità Zúñiga (ara cessat), el tinent Tato i el sergent Estupiñán; l'advocat Luis Romero, que representa a la família del difunt soldat Carlos León Rico, exposava que ha remès una carta a la ministra de Defensa.

   En l'escrit, segons el seu comunicat, reclamava que Defensa informe sobre aspectes com si el capità i el tinent investigats en aquesta causa encara manen o han manat a militars en exercicis o maniobres després del fatídic exercici d'encreuament del llac artificial de la base de Cerro Muriano el passat 21 de desembre, saldat amb la mort dels dos citats efectius.

   Al punt, el lletrat plantejava si després d'anunciar públicament que el capità investigat en la causa judicial seria apartat del comandament "tan sols se li canvie de companyia". També demanava esclarir si el capità i el tinent tenen o han "tingut sota el seu comandament a militars testimonis dels fets del dia 21 de desembre en el llac"; així com informació sobre si el capità Zúñiga "ha tingut anteriorment algun expedient disciplinari obert i ha sigut sancionat per això" o sobre "quines mesures de seguretat es complien" en l'exercici.

   Segons aquest advocat, en la maniobra li va ser ordenada a la tropa travessar un llac artificial de la base de Cerro Muriano "sense comptar amb les més elementals mesures de seguretat, assumint" els citats comandaments militars "el risc extrem que amb això es podria ocasionar, sabent forma conscient i contemplant que el més probable és que en cas que ocorreguera una situació com la qual va ocórrer, no es comptava amb les mesures de seguretat adequades", segons el lletrat Luis Romero.

   "Eren plenament conscient d'això, doncs molts dels testimonis narren que li havien proposat deixar-ho per a un altre dia, però el capità no va voler. En aquesta línia, crida l'atenció el manifestat per un soldat, referint que el capità va dir: 'Me suda la polla, todo el mundo dentro'", detalla el relat d'aquesta acusació particular. Al fil, assenyala els testimonis que "refereixen que alguns soldats van engolir molta aigua i es van desmaiar, van quedar inconscients i perdent el coneixement, i uns altres van arribar a patir hipotèrmia, danyant la integritat física de molts dels participants" en l'exercici.

   Per al lletrat, pesa "la imputació objectiva en el present suposat, doncs el capità es trobava en posició de garant, havent pogut evitar el fatal resultat de dues morts mitjançant l'acció que li era exigible i ha omès, en aquest cas, assegurar-se de disposar de les mesures de seguretat adequades; i en cas que no es tingueren, haver ajornat la pràctica, alguna cosa que va ser proposat per molts dels soldats".

   La representació de la família del soldat sevillà mort afig que el coronel que va aprovar la maniobra sabia que la mateixa no estava inclosa en el Pla d'Instrucció Bàsic d'un soldat d'infanteria; mentre la defensa del capità precisa del seu costat que l'exercici en el desenvolupament del qual van esdevenir aquestes morts, l'encreuament d'un llac artificial, no està "regulat específicament en cap dels quasi "300 manuals" d'un informe de l'Estat Major.

   "Les altres figures referides formen part de la cadena de comandaments responsables i transmeten les ordres del coronel, persones que haurien d'haver supervisat que tot fóra correcte i estiguera legalment establit, alguna cosa que tampoc es va fer", agrega a més la família del soldat mort; insistint que la suposada "línia de vida" instal·lada en el llac "no era tal, sinó que simplement era una entenimentada guia, que a més sembla ser que va ser soltada per les persones que es trobaven en la riba, obeint l'ordre del capità".

   Tot, això, en un marc en el qual "no hi havia cap socorrista ni equips de salvament (tals com a flotadors salvavides, etc.) ni personal per a això al costat del llac supervisant la pràctica de la maniobra de vadeo"; així com tampoc hi havia "ambulància ni personal sanitari o facultatius d'emergència".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià