Dotze detinguts acusats del robatori de 163 tones de taronges en diverses comarques de la Comunitat

Taronges
OPC
Publicado: martes, 28 mayo 2024 11:05

   VALÈNCIA, 28 May. (EUROPA PRESS) -

   La Guàrdia Civil de Valencia ha detingut a dotze persones acusades de robar cítrics --especialment taronja-- en diverses comarques de la província de Valencia. En total presumptament van sostraure més de 163 tones de taronges i petites quantitats d'altres cítrics, segons ha informat l'Institut Armat en un comunicat.

   Els equips ROCA, especialitzats en la prevenció i investigació dels delictes comesos en el camp, van coordinar tres operatius que van permetre identificar i detenir als responsables dels robatoris.

    El primer operatiu, centrat en les comarques de Camp de Morvedre i Camp de Turia, es va desenvolupar amb motiu de les labors inspectores que els guàrdies civils realitzen en els magatzems de fruita on els agricultors venen les seues mercaderies. Allí es comproven els Documents d'Acompanyament i Traçabilitat Alimentària (DATA), així com els documents del Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA).

   Els agents van comprovar en una primera indagació la venda irregular d'1.600 quilograms de taronja, que van ser intervinguts 'in situ'. La posterior labor d'anàlisi va permetre detectar que els mateixos que van tractar d'introduir aquest taronges havien realitzat fins a 95 falsificacions de documents DATA per a realitzar la venda de 100 tones de cítrics d'origen il·lícit --principalment taronja--.

   Més tard, al Puig es va detectar un grup de quatre persones --dues de les quals eren coincidents amb les anteriors actuacions-- que havien sostret 8.000 quilograms de cítrics. Les posteriors perquisicions van permetre localitzar també a Nàquera i Bétera altres 12 vendes fraudulentes per un pes total d'11.000 quilograms de taronges.

   També es va comprovar que els autors del mateix clan familiar podien arribar a vendre fins a 6.000 quilograms de cítrics al dia de forma irregular. Finalment, per aquests fets es va detenir a tres homes i tres dones d'entre 30 i 52 anys i nacionalitat romanesa per haver introduït de manera il·legal en el mercat 111.478 quilograms de cítrics. Se'ls atribueixen els delictes de pertinença a grup criminal, furt, apropiació indeguda, usurpació de l'estat civil i falsificació de document mercantil.

HORTS DE SAGUNT

   A Sagunt es va iniciar l'operatiu quan es va denunciar un furt d'1.500 quilograms de cítrics. Després d'aconseguir determinar la identitat dels autors dels fets, es va comprovar també que aquests mateixos havien realitzat vendes de més de 49 tones de taronja i clementina des del mes de gener d'enguany.

   Verificat que aquestes vendes s'havien produït de manera irregular, els agents van detenir a dos homes de 40 i 48 anys i de nacionalitat maliense pels delictes de furt, apropiació indeguda i falsedat documental.

   D'altra banda, després de la recepció de diverses denúncies als municipis de Massalfassar, Albuixec i Massamagrell, el passat mes d'abril es va detenir a dues persones que havien sostret 930 quilograms de taronja i més de 50 de llimons i altres varietats fruiteres. Els autors vigilaven els camps i, quan creien no estar sent observats, recol·lectaven la fruita i la carregaven en un vehicle per a posteriorment fugir del lloc.

   Finalment es va detenir per aquests fets a un home i una dona de 30 i 26 anys respectivament i nacionalitat espanyola per un delicte continuat de furt. Les diligències han sigut lliurades en els Jutjats de Primera Instància i Instrucció número 3 i 7 de Llíria i número 4 de Sagunt.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià